Ekonomik krizler ve basındaki yaklaşımlar: (etkileme ve etkilenme gücü) - Gedik, Özen Ayşe (My University, 2005)
Bu çalışmanın amacı, ekonomi-siyaset-medya üçgeninin birbiriyle etkileşiminin yalnızca medyanın siyaset ve ekonomiye ilişkin haberleri yansıtmasıyla gerçekleşmediğini göstermektir. Kendileri de ticari işletme konumunda olan gazeteler, televizyonlar ve diğer kitle iletişim araçları siyasetin ve ekonominin dalgalanmalarından etkilenirler. Ekonomik ve siyasi kriz anları, sonuçlarıyla doğrudan doğruya bu araçların sahiplerini ve çalışanlarını etkiler. Dolayısıyla medya çoğu zaman bu krizleri ve sonuçları yansıtmakla kalmaz, aynı zamanda krizlerin bir parçası haline de gelir. Türkiye' deki ekonomik krizlerde medyanın nasıl bir konum aldığını ve krizler üzerinde ekonomi-siyaset-medya ilişkilerinin niteliklerinin ne kadar değiştiğini anlamaya çalıştığım bu çalışmanın birinci bölümünde 2000'li yıllara kadar yaşadığımız büyük ekonomik krizleri ve bu krizleri basının nasıl bir tavır aldığını anlatmaya çalıştım. II. Bölümde ise 2000-2001 yıllarında yaşanan kriz ve yine medya ilişkilerine odaklandım. Bu bölümde Cumhuriyet ve Hürriyet Gazetelerini seçmemin nedeni kriz karşısında iki ayrı yayın politikası izlemeleridir. Burada gazetelerin kriz haftalarında verdikleri haberlerle, krizin ticari işletme olarak bu gazeteleri nasıl farklı etkilediğini de göstermeye çalıştım. The aim of this study is to show that the relationships among media, politics and economy are not limited with the news on politics and economy, which are reflected by the media. All the newspapers, tv channels and other media are also corporations for benefit. Thus, they are also affected by the crises of the economy. The crises in politics and economy affect the owners and employers of the media. Hence, generally media do not only reflect the facts about the crises, but also be part of these. In the first chapter of this study, that I try to show how these crises affect the relationships among media politics and economy, I summarized the some influential economic crises of Turkey and their affects on media by reading media news. In the second chapter, I focused on the economical crises of 2000-2001. In this chapter I limited my research with Cumhuriyet and Hurriyet newspapers, because these are affected from the crises in different ways. I try to show how they reflect the news on economic crises, at the same time how they are affected, concluding the news are not indipendent from the economic aspects of the media.
Keywords: Ekonomik Krizler