İnflamatuar Barsak hastalıklarında Endokannabinoid Reseptör-2 Polimorfizminin önemi - Kartal, Oya Yönal (My University, 2010)
Çalışmamızda belirgin özelliklerinden biri genetik yatkınlık ve immun sistemin aşırı aktivasyonuna bağlı doku hasarı olan İnflamatuar barsak hastalıklarında (İBH), anti-inflamatuar etkinliği bilinen KBR2 (Endokannabinoid reseptör-2) geni “Q63R’’ polimorfizmini araştırmayı hedefledik. 101 Ülseratif kolit, 101 Crohn ve 101 sağlıklı gönüllüden DNA izole edilerek Real-Time PZR yöntemi ile polimorfizm tayin edildi. 101 Ülseratif kolit hastasının 50’sinde (%49.5) RR, 44’ünde (%43.6) RQ, 7’sinde (%6.9) QQ genotipi bulundu. 101 Crohn hastasının 51’inde (%50.5) RR, 39’unda (%38.6) RQ, 11’inde (%10.9) QQ genotipi saptanmıştır. 101 kontrol grubunun 51’inde (%50.5) RR, 38’inde (%37.6) RQ, 12 ‘sinde (%11.9) QQ genotipi bulundu. Üç grup arasında yapılan analizde genotip frekansları açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0,749). Crohn hastalarında imuran kullanımı ve operasyon geçirme riski ile polimorfizm arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. İBH hastalarında kontrollerle karşılaştırıldığında “KBR- 2 Q63R’’ polimorfizmi açısından bir farklılık saptanmamış olmasına karşın bu gende yerleşik olan diğer polimorfizmler ile İBH ilişkili olabilir. Bu nedenle daha geniş serilerde ve daha fazla sayıda polimorfizmle yapılacak çalışmalar gerekmektedir. Bu çalışmanın özgüllüğü, ilk kez bizim çalışmamızda İBH hastalarında “KBR-2 Q63R’’ polimorfizminin bakılmış olmasıdır. Ayrıca ilk defa bu tandem polimorfizmi her iki nükleotitdeki değişikliği göstermesi hedeflenen Real-Time PZR-Melting Curve Analizi ile de tayin edilerek literatüre yeni bir yöntem kazandırılmıştır. Endokannabinoidler, KBR-2 geni, “KBR-2 Q63R’’polimorfizmi, inflamatuar barsak hastalığı, Real-Time PZR-Melting Curve Analizi , Ülseratif kolit, Crohn Hastalığı iii

IBD(Inflammatory bowel disease) is characterized by genetic tendency and tissue damage related to over activation of immun system. We studied CBR2(Endocannabinoid receptor-2) polymorphism in CBR2 gene that has known anti-inflammatory effect in IBD. Genomic DNA samples were extracted from 101 Ulcerative colitis (UC) patients, 101 Crohn(CH) patients and 101 healthy controls. “CBR-2 Q63R’’ polymorphism analysis was carried out with Real-Time PZR. The RR genotype was %49.5 (n=50), %50.5 (n=51), %50.5 (n=51), RQ genotype was %43.6 (n=44), %38.6 (n=39), %37.6 (n=38) and QQ genotype was %6.9 (n=7), %10.9 (n=11), %11.9 (n=12) in UC patients, CH patients and control group, respectively. We did not find any correlation between polymorphisms and three groups (p=0.749). Azathioprine use and operation risk in CH patients were significantly associated with this polymorphism. We did not find any correlation between IBD patients and controls in terms of “CBR-2 Q63R’’ polymorphism. This finding suggested us there may be different polymorphisms associated with IBD in CBR-2 gene. Thus , further studies associated with other CBR-2 polymorphisms and IBD are needed in large series. This is the first study that investigated association between IBD and the polymorphism of CBR-2 . Also it is a first study in literature that detected polymorphism with Real- Time PCR-Melting Curve Analysis. Key Words: Endocannabinoids, CBR-2 gene, “CBR-2 Q63R’’ polymorphism, inflammatory bowel disease , Real-Time PZR-Melting Curve Analysis, Ulcerative colitis, Crohn's Disease
Keywords: İç Hastalıkları; Tıp