Kitle kültürünün sanata yansıması- “ pop art” - Bayraktar, Gülşah (My University, 2004)
Kapitalist sistem gücünü ve varlığını hissettirmeye başladığı andan itibaren modernist teori bir çöküş içine girmiştir. Modernizmin son bulduğu noktada ise kitle kültürü modernizmin içinden yeni bir çağın kültürü olarak doğmuştur. Bundan sonra kitle kültürü, postmodern toplumları simgeleyen bir aşama olarak sürekli eleştiriye maruz kalmıştır. Bu konu tezin birinci bölümünde irdelenerek kitle kültürüne eleştirel yaklaşımları gündeme getirmektedir. İkinci bölümde ise kitle kültürünün yaygınlaşmasını ve topluma etki etmesini kolaylaştırıcı unsurlar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde modernizmin karşıtı olarak değerlendirilen kitle kültürünün sanatta uyumlu ve uyumsuz, ciddi ve komik imgelerin çeşitlilik içeren bir biçimde bir araya gelmesi şeklinde yer bulduğu açıklanmıştır. Bu akış içerisinde dördüncü bölümde sanatın kitle kültürüyle ilişki kurmasına neden olan metalaşma olgusu ile yeniden üretim tekniklerinin değer kaybına ve gerçekliğin yitimine yol açtığı üzerinde durulmuştur. Buraya kadar kitle kültürüyle ilgili ortaya konan araştırma bulgularının beşinci bölümde 1960 öncesi ve sonrası sanat akımlarında olmak üzere bir çözümlemesi yapılmıştır. Once the capitalist system has strengthened its power and presence, the modernist theory has started to collapse. At the point where the modernism ended, the mass culture was born from the modernism as the culture of a new era. Hereafter, mass as a phase symbolising postmodern societies, has been continuously exposed to criticism. In the first chapter of the thesis. This matter has been argued and the critical approaches to the mass culture have been discussed. In the second chapter, the issues that facilitate the expansion of the mass culture and its impacts on the society, have been raised. In the third chapter, having been viewed as the opponent of the modernism, the mass culture has been denoted to take part in the art in such a way that compatible versus incompatible, serious versus funny symbols coming together in a variety of forms. Throughout this flow of topics, in the fourth chapter, the issue of materialism fact, that correlates art with the mass culture, together with the new reproduction techniques causing loss of value and extinction of reality, has been debated. The research findings related with the mass culture discussed up to now, have been analyzed in the fifth chapter by taking mainly the art movements before and after 19
Keywords: Pop Art_Resim