İşyerinde psikolojik taciz (mobbing) mağdurlarının benlik algısı, kariyer planlaması, duygu-durumları üzerine bir araştırma - Çıkman, Sincar Baver (My University, 2019)
Mobbing (işyerinde psikolojik taciz), işyerinde hedef seçilmiş bir bireye bir ya da bir kaç kişi tarafından sinsi ve acımasız davranışların sistematik tarzda uygulanmasıyla gerçekleşen ve etap etap ilerleyen bir süreçtir. Hedef çalışan, psikolojik şiddete maruz kalmaktadır. Çalışma yaşamında kişinin işten soğumasını, performansının ve motivasyonunun düşmesini, iş ortamından uzaklaşmasını hedefleyen yasalara ve ahlaka aykırı tutum ve davranışlar bütünü olan bu sürecin, birey üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Kişinin iş hayatında başlayan bu kaos ortamı, eş zamanlı olarak bireyin sosyal ve özel, hayatını da oldukça olumsuz bir yönde etkiler. Mobbingin zararları, sadece bireylerle sınırlı değildir. Sürecin olumsuz etkileri, o işyerinde, örgüt bütününde, hatta toplumda hissedilir. Bu çalışmada mobbing kavramı, mobbingin tarafları, mobbing süreci ile kariyer planlaması, duygu-durum ve benlik algısı ilişkisi, sürecin etkileri literatür kapsamında detaylı olarak ele alınmaktadır. Mobbing sürecinin, mağdurların kariyer planlamaları, duygu-durumları ve benlik algıları üzerindeki etkileri değerlendirilmektedir.

Mobbing (psychological harassment in the workplace) is a process that is done to targeted individual in the workplace by one or a few individuals in a systematic way by insidious and brutal behaviors. Target is exposed to psychological violence. This process, including attitudes and behaviors that violate the laws and morals aimed the person to get down from work, to decline in performance and motivation and to get away from the work environment, has many negative effects on the individual. This chaotic environment that starts in a person's work life, simultaneously affects the individual’s social and private life in a quite negative way. The damages of mobbing are not only limited to individuals. The negative effects of the process are felt in the workplace, in the whole organization, even in the society. In the current study, the concept of mobbing, the sides of mobbing, career planning with the mobbing process, the relationship between emotion and self-perception and the effects of the process are discussed in detail within the scope of the literature. The impact of the mobbing process on the career planning, emotions and self-perceptions of victims are evaluat
Keywords: Benlik Algısı Mobbing; career planning; Duygu-Durum; emotion; Kariyer Planlaması; Mobbing; Mobing; self-perception