Miselli ortamlarda Cu(II) üçlü kompleksi sentezi - Çolak, Senem (My University, 2009)
MİSELLİ ORTAMLARDA Cu(II) ve Mo(VI) ÜÇLÜ KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ Bu çalışmada; anyonik, katyonik ve noniyonik özellikli yüzey aktif maddelerle oluşturulan miselli ortamlarda ve farklı iki pH’da çalışılarak Cu2+ ve Mo6+ iyonlarının Gallik Asit ve Salisilik Asit ile üçlü kompleks oluşturabilme yeteneklerine miselli ortamın etkisi spektrofotometrik olarak incelendi. Öncelikle YAM’lerin kritik misel konsantrasyonları hesaplanarak, kompleks oluşumları için uygun madde ve tayin edilebilir en düşük Bakır ve Molibden konsantrasyonları belirlendi. Çözelti pH ‘ının etkisi incelendi. Sonuç olarak Cu2++GA+SA üçlü kompleksi oluşumunda her iki pH’da da anyonik karakterli Sodyumdodesilsülfat(SDS) daha etkin olduğu görüldü. Mo6++GA+SA üçlü kompleksi oluşumunda ise pH=4.5’de anyonik karakterli Sodyumdodesilsülfat(SDS) etkin iken pH=6’da katyonik karakterli Setiltrimetilamonyumbromür’ün(CTAB) daha etkin olduğu görüldü.

DETERMINATION Cu(II) AND Mo(VI) TERNARY COMPLEX IN MICELLER MEDIA In this study, by studying in two different pH in miceller media that has been formulated by anionic, cationic and nonionic surfactants, the effect of miceller media on ternary complex formulation ability of Cu2+ and Mo6+ ions with Gallic Acid(GA) and Salisilik Acid(SA) has been spectrofotometricly determined. First, critical micelle concentrations of surfactants have been calculated, then suitable ligand and minimum Copper and Molibden ion concentrations for complex formulation in our miceller media have been determined. As a result, it has been observed that anionic sodyumdodecylsulfate(SDS) was more effective on Cu2++GA+SA ternary complex formulation at both of the pH values. Anionic sodyumdodecylsulfate(SDS) was more effective at pH=4.5 while cationic N-cetyl-N-N-N-trimethyl-ammoniumbromid(CTAB) is more effective at pH=6 for Mo6++GA+SA ternary complex formulation.
Keywords: Anorganik Kimya; Kimya