Osmanlı Devleti’nde tüccar kaptan yetiştirme çabaları - Nurdoğan, Arzu M. (Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2010)
Babıali kendi tüccarlarını desteklediği gibi yabancı tüccarlara da kapılarını kapamadığından, denizlerin Osmanlı iktisadi hayatının temelini oluşturması çabaları XIX. yüzyılda daha yoğun görülmektedir. Bu dönemde artık stratejik düşüncelerden çok ticari imkanlardan faydalanmak için nitelikli personel ve modern gemilerle denizlerde bulunmak gerektiği anlaşılmıştır.
Efforts in the ottoman empire towards raising trader master
Keywords: Deniz ticareti, tüccar kaptan ve çarkcı eğitimi, tüccar kaptan ve Çarkcı Mektebi.