The relationship between job satisfaction and career management - Öztürk, Ceren (My University, 2008)
Bu çalışmanın amacı iş tatminini etkileyen ve kariyer yönetimine yönelik tatmini mümkün kılan parametreleri araştırıp iş tatmini ile kariyer yönetimine yönelik tatminin arasında bir ilişki olup olmadığının gözlemlenmesidir. Çalışmanın hipotezi, iş tatmini ile kariyer yönetimi tatmini arasında bir ilişki olduğu yönündedir ve bu çalışmada, yapılan bir anket ile Türkiye’deki bir üretim firmasındaki 176 beyaz yaka çalışanın eğilimleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda, düşük kariyer yönetimi tatmininin düşük iş tatmini ile ilişkilendirilebileceği fakat yüksek kariyer yönetimi tatmininin yüksek iş tatmini ile ilişkilendirilemeyeceği ortaya çıkmıştır. Çıkan sonuçlar kurum kendi kullanımı için de faydalı olarak kabul edilmiş ve çalışanlarının motivasyonu ve işte kalmasını sağlamak ve sabitlemek adına hangi insan kaynakları uygulamalarına yönelmesi gerektiği açısından aydınlatıcı olmuştur.

The purpose of this study is to find out about the parameters that affect job satisfaction and that enable the satisfaction with career management and to observe whether there is a relationship between job satisfaction and career management. The hypothesis is that there actually is a relationship and the thesis investigates the inclinations of a group of employees via a questionnaire conducted to the 176 white collar employees of a certain manufacturing company in Turkey. The research confirmed that there actually is a relationship in the presence of low career management satisfaction that relates with low job satisfaction, however, it is also observed that the presence of high career management satisfaction did not relate with job satisfaction. The outcomes are found to be useful for the company, as well, in determining the areas to focus on in the long path to maintain and sustain motivation and retention among its employees through core human resources applications.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; İş Tatmini; Kariyer Yönetimi