Tüberküloz tedavisinde nano ilaç taşıyıcıların üretilmesi ve ilaç salınımlarının incelenmesi - Onurlu, Hilal İrem (My University, 2020)
Antitürberküloz ilacı olan ve yanyana kullanılan rifampisin, izoniyazıd, pirazinamid ve etambutol etken maddeleri biyodegradasyona uğrayabilen bir nanofibere yüklenerek var olan yan etkilerinin azaltılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Farklı konsantrasyonlarda PCL çözeltisi hazırlamak için; DMF:THF (1:1 a/ a) karışımı içinde çözülmüş ve Tween 80 (%1'lik) ilave edilerek homojen bir çözelti elde edilmiştir. Elde edilen çözeltiden elektrospin yöntemi ile fiberler elde edilmiştir. Farklı gerilimler uygulanarak (17 kV, 20kV, 23kV, 26kV ve 29kV) sistem optimize edilmiştir. Sistem optimizasyonu sonunda 4 farklı tüberküloz ilacı metanolde çözülerek (rifampisin, izoniazid, pirazinamid ve etambutol) tek tek ve kombinasyonları halinde bu metot yardımı ile fibere kaplanmış ve in vitro olarak ilaç salınımları incelenmiştir. Karakterizasyon için SEM ve FTIR görüntüleri incelenmiştir. İlaç salınımı pH: 7,4 fosfat tamponu ile yapılmış ve salınım UV spektrofotometre ile analiz edilmiştir. Bulgular: Sistem optimizasyon çalışmasında en uygun PCL fiber yapısı %12'lik konsantrasyonda hazırlanan çözeltiden elde edilmiştir. İlaçla kaplanan fiberlerden ilaç salınımı uzun süreli ve kontrollü olarak sağlanmıştır.

We aimed to reduce the side effects of the antituberculosis drugs rifampicin, isoniazid, pyrazinamide and ethambutol by loading them into a biodegradable nanofiber. Materials and Methods: To prepare PCL solution at different concentrations; it was dissolved in a mixture of DMF:THF (1:1 w/ v) and Tween 80 (1%) was added to obtain a homogeneous solution. Fibers were obtained from the obtained solution by electrospinning method. The system was optimized by applying different voltages (17 kV, 20kV, 23kV, 26kV and 29kV). At the end of the system optimization, 4 different tuberculosis drugs (rifampicin, isoniazid, pyrazinamide and ethambutol) were dissolved in methanol and coated on the fibers individually and in combinations with the help of this method and drug release was investigated in vitro. SEM and FTIR images were examined for characterization. Drug release was investigated in pH: 7.4 phosphate buffer and the release was analyzed by UV spectrophotometer. Results: In the system optimization study, the most suitable PCL fiber structure was obtained from the solution prepared at 12% concentration. Drug release from the drug-coated fibers was prolonged and controlled.
Production of nano-drug carriers in tuberculosis treatment and investigation of drug release
Keywords: Antitüberküloz; biodegradable polymer; biyobozunur polimer; drug release; electrospin; elektrospin; ilaç salım Antituberculosis; Nanotechnology; Nanoteknoloji; PCL; Tuberculosis; Tüberküloz