19.yy.’ın ilk yarısında Tarik Defterlerine göre İlmiye Ricali I.cilt - Güldöşüren, Arzu (My University, 2004)
latı, ulema, Biyografiler ÖZET 19. YÜZYILIN İLK YARISINDA TARİK DEFTERLERİNE GÖRE İLMİYE RİCALİ Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan itibaren ilim adamlarına büyük önem verilmiştir. Devletin temellerinin atıldığı ilk dönemden ortadan kalkışına kadar geçen süre içinde devlet ve ulema arasındaki ilişki zaman zaman birinin diğerine üstünlük sağlamasıyla sürüp gitmiştir. Devlet içinde bu kadar etkin rol oynayan ulemanın hal tercümelerinin kronolojik olarak bir araya getirilmesi gerekmektedir. Buradan yola çıkarak bu çalışmada 19. yüzyılın ilk yarısı içinde ilmiye teşkilatında yer alan şahısların biyografileri çalışılmıştır. Tarik defterlerine dayanılarak meydana getirilen bu çalışmada Osmanlı kaza ve medrese teşkilatı içinde yer alan 628 şahsın hal tercümesi incelenmiştir. Böylece bir yandan ulema sınıfına mensup kişilerin biyografileri ortaya çıkarılmış, bir yandan da kaza ve medrese teşkilatı içinde meydana gelen değişiklikler yansıtılmıştır. Ulema, Tarik registers, Biographies

ULEMA ACCORDING TO TARİK REGISTERS IN FIRST HALF OF 19 th CENTURY Ulema was highly regarded in the Ottoman Empire since its establishment. There had always been a power struggle between the state and ulema from the establishment to the end. There is a need for compilation of biographies of ulema who played important role in the state. In this thesis biographies of people who took part in İlmiye organization in the first half of 19 th century were studied. The work is based on tarik registers and biographies of 628 people who took part in jurisdiction and medrese were studied. By doing this we had opportunity to know these important people and observe the changes that took place in medrese and jurisdiction.
Keywords: İslam Tarihi