Yönetim bilgi sistemine örnek: İstanbul valiliği afet yönetim merkezi - Genç, Ahmet (My University, 2005)
İnsanlar, örgütler ve devletler, geçmişlerini hatırlamak, yaşadıkları çağı takip etmek ve geleceği öngörebilmek amacı ile de bilgiye ihtiyaç duyarlar. Günlük yaşamın vazgeçilmez iletişim kaynağı olan bilgi hangi açıdan bakılırsa bakılsın; sosyal, kültürel, teknik, ekonomik vs. yaşamın en stratejik kaynağıdır. Karar verme, planlama, strateji belirleme ve kontrol gibi süreçlerin temel girdisidir. Bilginin, elde edilmesinden çıktıya dönüştürülmesine kadar yaşamın her evresinde farklı boyut ve düzeylerde kullanılıyor olması ona sahip olmanın önemini yeterince ortaya koymaktadır. Değişime uymak ya da rekabet üstünlüğü sağlamak için bilgiye sahip olmakla da iş bitmemektedir. Bundan sonra önemli olan ise bilginin nasıl kullanılacağını bilmektir. Üstünlük sağlamanın yolu değerli olan bilgilere hızlı ulaşabilmek ve başarı için kullanabilmektir. Bu çalışmada bilginin afet yönetiminde hangi şekillerde ve nasıl kullanıldığı / kullanılması gerektiği üzerinde durularak bilginin en efektif sekilde elde edilmesi ve dağıtımı/ kullanılmasının gereksinimi analiz edilmiştir. Çalışma İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezini örnekleri olarak incelemiş olup, bilgi girdisi ve dağıtımının olası bir Afet durumunda nasıl olduğu/ olması gerektiğini ortaya koymaya çalışılmıştır. Çalışmanın ana arterlerini oluşturan kavramlar Planlama, Kara verme, uygulama, aşamaları ele alınmış bu süreçlerin oluşumu da stratejik bir element olarak bilginin önemi vurgulanmıştır.

The knowledge/ information is sine qua non for every day life. People, institutions, and countries/ states need knowledge/ information to recall their history and to predict the future for their interests. Thus, it is a strategic source for social, cultural, technical, and economic interactions of human being. The knowledge is one of the main pillars for decision-making, planning, and strategic determination processes. Though, it is crucial to control every angle of the knowledge, more important then that is to know how to use it. To use any information positively is especially important in the era of knowledge and competition in order to be a dominant on targeted, whatever it might be, issues. For the Emergency/ Crisis Management this is intrinsically important phenomenon. Given such emphasis on knowledge/ information, this study consists of when, where, how and in what way the information can be used in emergency management. As a case study Istanbul municipality is used to demonstrate how information is gathered and distributed in case of emergency. In order to test such effort the importance of knowledge in planning, decision-making, and implementation process of emergency management is examined. Key Words: Emergancy Management, Istanbul, Knowledge, Information, Planning, Decision-Making,
Keywords: Afet Yönetimi