Behçet hastalığında, oral ülserasyonlara eşlik eden bazı tükürük ve serum bileşenlerinin incelenmesi - Feslihan, Şule (My University, 2003)
Behçet hastalığı (BH) etiyolojisi bilinmeyen, multisistemik bir hastalıktır. Genellikle oral ve genital ülserizasyon ile ilişkili retinal vaskülit, tromboz ve anterior veya posterior üveit ile karakterizedir. Günümüze kadar yapılan çalışmalarda hastalığın etiyolojisi aydınlatılamamasına rağmen, Behçet hastalarının periferal kan örneklerinde Polimorf nüveli (PMN) lökositlerde kemotaksiz ve fagositoz gibi çeşitli fonksiyonlar ve süperoksit radikal anyon O2-. üretiminde artış gözlenmiştir. Oksidatif stresdeki bu artışın Behçet hastalığı patogenezinde rol oynadığı öne sürülmektedir. Bununla beraber bu bireylerde oral ülserasyonların gözlenmesi, oksidatif stresle ilişkilendirilebilir. Çalışmamızda bir grup Behçet hastasında oral ülserasyonlara eşlik eden bazı tükürük ve serum bileşenlerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla Ekim 2002- Nisan 2003 tarihleri arasında İ.Ü. Tıp Fak. Dermatoloji A.B.D. Behçet Kliniği'ne başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden 20'si kadın, 18 erkek 38 hasta bireyde ve 13'ü kadın, 11'i erkek 24 gönüllü sağlıklı bireylerde tükürük akış hızı (TAH), tükürük tamponlama kapasitesi (TTK) incelenmiştir. Bununla beraber tükürük sialik asit (TSA), serum sialik asit (SSA) ve serum malondialdehit (SMDA) düzeyleri tiobarbitürik asit testi yöntemiyle tespit edilmiştir. Ayrıca Periodontal İndeks (Periodontal cep derinliği, gingival indeks, plak indeksi) tayini yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar yaş, cinsiyet, hastalık süresi göz önüne alınarak kontrol grubu ile karşılaştırılmış ve MANOVA (Multiple varyans analizi) istatistik analizi ile değerlendirilmiştir. Yapılan bu çalışmada hasta grubu kontrol grubu ile karşılaştırıldığında TAH, TTK, TSA düzeylerinde anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Bununla beraber Behçet hasta grubu kontrol grubu ile karşılaştırıldığında SSA ve SMDA düzeylerinin anlamlı derecede yükseldiği tespit edilmiştir (p<0.0001). PI (Periodontal indeks) açısından Behçet hastaları ile Kontrol grubu arasında bir değerlendirme yapıldığında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Ancak Behçet hastalığı sonucunda meydana gelen oral ülserasyonların ağız hijyeni sağlamada hastalara problem çıkardığı saptanmıştır. Sonuç olarak Behçet hastalığı etiyolojisi henüz bilinmeyen bir hastalık olmasına rağmen elde edilen veriler SSA ve SMDA gibi markerlarının yükseldiğini göstermektedir. Ancak Behçet hastalığında diş ve ağız sağlığı ile ilgili anlamlı veriler sağlanamamıştır. Bu nedenle Behçet hastalığında ağız ve diş sağlığı açısından daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla beraber bu bilgiler ışığında SSA düzeyinin ölçümü Behçet hastalığının tanısında önemli bir tanı aracı olarak kullanılabilir. SCREENİNG OF SOME SALİVARY AND SERUM COMPONENTS ASSOCİATED WİTH ORAL ULCERATİON İN BEHCET'S DİSEASE Adı Soyadı: Şule FESLİHAN Danışmanı: Prof. Dr. Şükran ATAMER-ŞİMŞEK Program: Oral Biyoloji Yüksek Lisans Temel Tıp Bilimleri ABD

Screening of some salivary and serum components associated with oral ulceration in Behcet's Disease (BD). Behçet's disease (BD) is a multisystemic disorder with an unclear etiology. It is characterized by thrombosis associated with oral and genital ulcerations. Although the etiology of the BD has not been established the studies, which have been done in BD show that there is an increase in production of superoxide radical anion (O2¯) and variation in the functions of PMN such as kemotaxis and fagocytosis. It is suggested that an increase in oxidative stres has a role in BD's pathogenesis. However observation of oral ulcerations in these subjects can be associated with oxidative stres. Therefore this study aims to investigate possible salivary and serum markers associated with oral ulcerations in BD. Blood and salivary specimens were obtained from BD patients and voluntary healthy subjectswho were admitted to Behçet clinics at the Dermatology department of the İ.Ü. School of Medicine. Study groups consists of 38 BD patients 20 women and 18 men and 13 women and 11 men 24 voluntary healthy subjects. In all subjects, salivary flow rate (TAH) and salivary buffering capacity (TTK) were measured by using standart techniques. And besides salivary sialic acid (TSA) levels, serum sialic acid (SSA) levels and serum malondialdehyde (SMDA) levels were also determined by using thiobarbitürik acid methodology. At the same time periodontal indences (PI) was measured. The results were statistically analyze by using MANOVA (Multiple variance analysis) interms of age, sex and duriation of the illness. No significant difference was found between patients and control groups in TAH, TTK and TSA levels. But SMDA and SSA levels were significantly increased in the patients group (p<0.0001). As for as PI concerned, oral ulcerative lesions are the main problems in the maintenance of oral health in such patients, oral care should be required to prevent or diminish oral problems. In conclusion although the etiology of BD stil remains unclear, the data obtained from this study shows that the levels of some markers were increased such as SSA and SMDA. But there is no significant changes in data associated with oral maintenance and care. For this reason some further studies are required for oral maintenance and care in BD patients. Under those cicumtances measurement of SSA level can be used as a diagnostic procedure in BD.
Keywords: Ağız Sağlığı; Ağız sağlığını koruma (oral hijyen) ve koruyucu diş hekimliği; Cerrahi; Diş hekimliği; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri