Atık cam elyaf oranının polipropilen/üzüm sapı-çeltik polimer kompozitinin fiziksel özelliklerine etkisinin incelenmesi - TAŞDEMİR, MÜNİR (My University, 2022)
Bu deneysel araştırmada; polipropilen (PP) üzüm sapı ve çeltik karışımlarının özelliklerinin atık cam elyaf ilavesi ile geliştirilmesi üzerine çalışılmıştır. Atık olan üzüm sapı ve çeltiğin yeniden kullanılabilir bir malzeme olma potansiyeli diğer merak edilen bir konuyu oluşturmuştur. Polipropilen üzüm sapı ve çeltik çift vidalı ekstrüderde homojen bir karışım sağlamak için karıştırılmıştır. PP içerisine %20 oranında üzüm sapı çeltik katılmıştır. Atık cam elyaf ise %10-15 ve 20 oranlarında katılmıştır. Daha sonra enjeksiyon makinesinde test numuneleri basılmıştır. Kalıplanan numunelere; ergime akış indeksi, nem emme, ısıl çarpılma sıcaklığı, vicat yumuşama sıcaklığı, aşınma oranı, statik ve dinamik sürtünme katsayısı ve taramalı elektron mikroskobisi (SEM) testleri yapılmıştır. Testlerin sonuçları incelenerek üzüm sapı-çeltik ve atık cam elyaf miktarının PP üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Yapılan testlerin sonuçlarına göre, matris içerisinde üzüm sapı-çeltik karışımı ve atık cam elyaf oranlarının artmasıyla; ergime akış indeksi, nem emme ve sürtünme katsayısı değerlerinin düştüğü buna karşılık ısıl çarpılma sıcaklığı, vicat yumuşama sıcaklığı ve aşınma oranı değerlerinin arttığı tespit edilmiştir.

In this experimental research; It has been studied to improve the properties of polypropylene (PP) grape stem and rice husk mixtures by adding waste glass fiber. The potential of waste grape stem and rice husk to be a reusable material has created another curious subject. Grape stalk-rice husk was added to the PP at the rate of 20%. Glass fiber was added at 10-15% and 20% rates. Then, test samples were molded on the injection machine. Molded samples; melt flow index, moisture absorption, thermal distortion temperature, vicat softening temperature, wear rate, static and dynamic friction coefficient and scanning electron microscopy (SEM) tests were carried out. By examining the results of the tests, the effects of grape stalk-rice husk and glass fiber amount on PP were determined. According to the results of the tests, with the increase of grape stalk-rice husk mixture and glass fiber ratios in the matrix; It was determined that the melt flow index, moisture absorption and friction coefficient values decreased, while the thermal distortion temperature, vicat softening temperature and wear rate values increased.
Investigation of the effect of waste glass fiber ratio on the physical properties of polypropylene/grape stalk-rice husk polymer composite
Keywords: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği; Malzeme Bilimi ve Mühendisliği; Polimerik Malzemeler; Mühendislik ve Teknoloji; Metallurgical and Materials Engineering; Material science and engineering; Polymeric Materials; Engineering and Technology; Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG); Malzeme Bilimi; METALURJİ VE METALURJİ MÜHENDİSLİĞİ; Engineering, Computing & Technology (ENG); MATERIALS SCIENCE; METALLURGY & METALLURGICAL ENGINEERING; Polypropylene; grape stalk; rice husk; phsical properties; polymer composite; Polipropilen; üzüm sapı; pirinç kabuğu; fiziksel özellikler; polimer kompozit