Kalite kontrol grafikleri ve bir ERP programı olan CANIAS ERP’de kalite kontrol grafikleri uygulaması - Akbul, Kamil (My University, 2010)
KALİTE KONTROL GRAFİKLERİ VE BİR ERP OLAN CANIAS ERP'DE KALİTE KONTROL GRAFİKLERİ UYGULAMASI Bu çalışmanın temel amacı işletmelerin ortak sorunu olan ve küreselleşen piyasalarla birlikte rekabet için daha da önem arz eden ürün kalitesinin müşteri istekleri de göz önüne alınarak üretim esnasında kontrol altına alınması ve oluşabilecek problemleri son aşamaya gelmeden zamanında önleminin alınmasını sağlayacak bir yapının ortaya çıkarılmasıdır. Bu beklentiler ışığında kalite kontrol verilerinin girildiği ERP ortamına istatistiksel proses kontrol tekniklerinden en sık kullanılanı olan kalite kontrol grafiklerinin eklenmesiyle verilerin farklı ortamlara taşınmasının önüne geçilerek işletmeler için hayati değer taşıyan veri tutarsızlığı ve gereksiz zaman kaybınıda asgari ölçüye indirmek amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde kalitenin tanımı yapılmış ve kaliteyi oluşturan unsurlarla kalite kontrol kavramına geçiş yapılmış ve kalite kontrolün kapsamı, tarihsel gelişimi ve istatistiksel kalite kontrolünün kalite kontrol fonksiyonu içerisinde ki yeri ve önemi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde kontrol grafiklerinin amaçları ve hangi kontrol grafiğinin ne gibi durumlarda kullanılacağı belirtilerek mevcut bütün kalite kontrol grafikleri için ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır. Tezin üçüncü ve son bölümünde ise kalite kontrol grafiklerinin Canias ERP programına nasıl entegre edildiği ve bunun ne gibi avantajları olduğu üzerinde durularak küçük bir ERP uygulaması gösterilerek ERP'ye entegre kalite kontrol grafiklerinin ne denli öneme sahip olduğunun daha iyi anlaşılması sağlanmıştır.

QUALITY CONTROL CHARTS AND QUALITY CONTROL CHARTS APPLICATION IN CANIAS ERP The main purpose of this study to reveal a structure on the common problems of enterprises and to compete with global markets even more significant in terms of product quality to meet the customer's requirements by taking under control the problems that may occur during production and prevent those possible problems before the final stage. In the light of those expectations, the aim will be to minimize data inconsistencies and waste of time by preventing the transport of data with different environments which is a vital process of companies with adding the most commonly used statistical process control techniques “quality control charts” into the ERP environment that quality control data are entered into it. In the first part of the study, quality has been defined and switched into quality control concept with the elements of the quality, then scope, historical development, and focused on the place and importance of statistical quality control that takes part in quality control function . The second part, detailed information is given for all quality control charts with defining the purposes and showing which control charts could be used on which cases. The third and final part of the thesis provided a better understanding of how important are the ERP integrated quality control charts by showing examples on integration with CANIAS ERP on a small application with declaring what kind of advantages of that usage.
Keywords: ERP; Kalite Kontrol; Sayısal Yöntemler