Kami, hayatı-eserleri ve Menasik-i Hacc’ı - Elgün, Adnan (My University, 2005)
Eser on yedi beyitlik bir bir girişle başlamaktadır. Bu girişte Allah'a hamd Peygamberimize salât u selâm sahâbe-i kirâma dualar ve dönemin halifesi Sultan Abdülmecid'e methiyeler yer almaktadır. Kısacası bu bölümde kutsal yolculuğa başlarken duyulan şevk ve heyecan zikredilmektedir. Şâir, hac yolu üzerindeki menzilleri 18. beyitten itibaren vasfetmeye başlar ve bu tavsif manzumenin 808. beytine kadar devam eder. Şam ile başlanan bilgilendirme ve tanıtma sırasıyla Sâlihiyye, Müzeyrib, Şiyâne, Balkâ, Hassâ, Meân, Akabe bâşı, Müferreh sünbülü, Tebük, Haydar kalesi, Birke-i muazzama, Dârü'l-hamr ve Köçek Kayası'na gelinceye kadar yolda gördüğü önemli yerlerin, mescid, türbe, dağ, ova, kuyu, göl, gölet, kale gibi yerlerini dinî-tarihî öneminden fizikî özelliklerine, bölgedeki tarım ürünlerinden, iklimine, örf adet ve geleneklerine varıncaya kadar detaylı bir şekilde anlatır. Medîne-i münevvere önlerine gelince müellif manzûmeye gördüklerinin yanında artık içli duygularını ve muhabbetlerini de katar. Medine civarında bulunan kuyuların tavsifinden sonra Mescid-i Nebevî, Bakî' kabristanı, Hz. Hamza'nın kabri ve Cebel-i Nur'dan bahseder. Medine'den Mekke'ye geçilir ve Harem-i şerif civârı hakkında bilgiler verilir. Menâzillerin ve kutsal toprakların tanıtımından sonra 809-944. beyitleri arası menâsik-i hacdan muhtasar olarak bahsetmektedir. Hac kurallarıyla birlikte Kâbe'den, Makam-ı İbrahîm, Arafat dağı, Safâ ve Merve'den bahseder. 1047. beyitten itibaren Zikr-i Dîl-sûz-ı Tavâf-ı Vedâ' başlığıyla gönül yakan ayrılığı anlatır. 1061. beyittinden itibâren Resîden-i Medîne-i Münevvere başlığıyla da yine ayrılığın ve Resûlellah'a doyamamanın acısıyla yaşadığı duygularını yansıtır. 1178 beyitten oluşan mesnevînin 1106. beytinde Zikr-i Sebeb-i Eserden ve 1129. beytinde de Sebeb-i Nazmdan söz edilerek eser tamama erdirilmektedir. Name and Surname: Adnan ELGÜN Field: Theology Programme: İslamic History and Arts Supervisor: Professor Hasan AKSOY Degree Awarded and Date: Master - July 2005 Manâsik-i Hac, Manâzil-i Hac, Hac, Tavâf, Arafât

Manasik-i Hac Many valuable and important people that the Turkish nation has developed have been forgotton and many Works of literature that are valuable treasures of our cultural and literature has been lost or have been left in the dusty library shelves. One of the main duties of the Turkish intellectuals is to get to know the persons that have been left to be forgotton in the depths of history and to enable these to theuseof the future generations. By these thoughts in this work we are aiming at the study of the Kâmil and his only work of literature Manasik-i hac. In the results section we have evaluated the information we have gathered and stated our opinions on the work.
Keywords: Divan Şiiri; Edebiyat; Osmanlıca edebiyat; Osmanlıca şiir (Divan şiiri); Türk Şiiri