Akılcı ve Sezgisel Karar Verme Stilleri Ölçeğinin_x000D_ Türkçeye Uyarlanması - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Bu araştırmada rasyonel ve sezgisel karar verme biçimleri ölçeğini Türkçe'ye uyarlayıp, güvenilirliğini ve geçerliliğini incelemek amaçlanmıştır. Veriler, 357 kadın ve 383 erkek olmak üzere toplam 740üniversite öğrencisi grubundan toplanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi ile ölçeğin psikometrik özellikleri Mplus Programında incelenmiştir. Akılcı ve sezgisel karar verme ölçeği ile karar verme stilleriölçeği arasındaki ilişki ölçüt geçerliliği kapsamında incelenmiştir. Ölçeğin ölçüt ile ilgili geçerliliği, içtutarlılığı ve test-tekrar test güvenirliği SPSS programında hesaplanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizisonuçları, akılcı ve sezgisel karar stilleri ölçeğinin iki faktörlü yapısının doğrulandığını göstermiştir.Ölçüt geçerlik kapsamında rasyonel ve sezgisel karar biçimleri ölçeği ile karar verme biçimleri altölçekleri arasında pozitif korelasyonlar bulunmuştur. Toplam ölçek için Cronbach’ın alfa değeri.80'dir. Alt ölçek boyutları için, akılcı karar verme için 0,90 ve sezgisel karar verme için 0,85 olduğugörülmüştür.Ölçeğin bütünü için test-tekrar test korelasyon değeri .86 şeklinde bulunmuştur. Araştırma bulguları, akılcı ve sezgisel karar verme ölçeğinin Türkiye'deki üniversite öğrencileri ile psikometrik uyumluluğa sahip olduğunu ve yapılacak bilimsel çalışmalarda kullanılabileceğini göstermiştir.

This research was designed to adapt the rational and intuitive decision styles scale into Turkish and to_x000D_ evaluate its reliability and validity. Research sample of the research consisting of 740 university_x000D_ students. Participants are 357 women and 383 men. CFA was used to test the psychometric properties of the scale in the Mplus Program. The relationship between rational and intuitive decisionmaking scale and decision-making styles scale was examined within the context of criterion validity._x000D_ The criterion validity, internal coherency and test-retest reliability was calculated in the SPSS program. According to results, structure of the the rational and intuitive decision styles has been validated. For the criterion validity, positive correlations were found between the rational and intuitive_x000D_ decision styles scale and decision-making styles subscales. Cronbach’s alpha was .80 for the total scale._x000D_ For subscales dimensions, it was found to be .90 for rational decision making and .85 for intuitive_x000D_ decision making. The test-retest correlation coefficient was .86.This research showed that rational and_x000D_ intuitive decision-making scale has great psychometric compatibility with university students in_x000D_ Turkey, and it could be used in studies with university students.
Adaptation of Rational and Intuitive Decision Making Styles Scale to Turkish