The effect of career management practices on turnover and an application - Topaloğlu, Asuman (My University, 2006)
Bu çalışmanın amacı İnsan Kaynakları Yönetimi çalışanlarının kariyer yönetiminin iş gücü devrine etkisi üzerine görüşlerini değerlendirmek ve çalıştıkları firmalarda iş gücü devrini tesbit etmek, oranını ölçmek, oranı düşürmek veya kontrol etmek üzere uygulamaları olup olmadığını ve kariyer yönetimi uygulayıp uygulamadıklarını belirlemektir. Bu araştırmada “uzman düzeyinde İnsan Kaynakları çalışanları, yöneticilere oranla kariyer yönetimi uygulamalarının iş gücü devrine daha fazla etkisi olduğunu düşünürler” hipotez olarak belirlenmiştir. Bunu incelemek üzere 69 katılımcıya 24 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Anket değerlendirmeleri sonucunda İnsan Kaynakları yöneticileri ile kıyaslandığında İnsan Kaynakları uzmanlarının iş gücü devrine etkisi bakımından kariyer yönetimi uygulamalarının çok önemli olduğunu düşündükleri ispatlanmıştır. Araştırma aynı zamanda işletmelerin iş gücü devri oranlarını hesaplamak, sebeplerini ayırarak değerlendirmek konusunda bilinçli olduklarını ortaya koymuştur. Bununla birlikte katılımcı işletmelerin yarısından azı iş gücü devrinin sebep olduğu masrafları hesaplamaktadırlar. Bu durum ironik bir şekilde işletmelerin iş gücü devrinden yakınma sebebini teşkil eder

The purpose of this study is to assess the general inclination of HRM employees and professionals on the importance of career management applications with regards to employee turnover and whether their organizations had career management practices and methods to spot, calculate, decrease or control turnover. The hypothesis of the research is that specialists value the effect of career management practices over turnover more than managers do. A questionnaire consisting of a total of 24 questions is applied to 69 participants. The research confirmed that specialists consider the effect of career management practices over turnover more than managers do. It was also deducted that organizations had an awareness of calculating turnover rates, and methods to identify the causes of turnover and differentiating it by causes. However, despite all these awareness, only less than half of the organizations calculate the actual cost of turnover, which is ironically a reason why organizations worry about turnover.
Keywords: Genel Yönetim; İnsan Kaynakları Yönetimi; İş Gücü Arzı; Kariyer Yönetimi