Türk hukukunda yabancıların çalışma izinleri ve uygulama sorunları - Türk, Canan Bayram (My University, 2019)
Türkiye, yıllar itibariyle niteliği değişmekle birlikte yoğun olarak göçe maruz kalmaktadır. Göç, yarattığı ekonomik, sosyal ve siyasi sorunlar nedeniyle önemli bir konu haline gelirken, göçün öznesini oluşturan “yabancı” ise gerek Türk hukuku gerekse uluslararası hukukta üzerinde durulan bir kavram haline gelmiştir. Türkiye'nin de aralarında yer aldığı pek çok ülke, genel olarak yabancılara çalışma hakkı tanımakla birlikte, ekonomik, sosyal ve siyasal nedenlerle söz konusu hakkın kullanımına bazı sınırlamalat getirebilmektedir. Türk hukukunda bazı iş ve meslekleri yabancılara yasaklayan hükümler varlığını sürdürmekle birlikte, her geçen gün yabancıların çalışma hakkının geliştirilmesine ilişkin önemli kanuni değişiklikler de gerçekleştirilmeye devam edilmektedir. Çalışmamızda yabancıların çalışma izinleri ve uygulamada ortaya çıkan sorunlar değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Çalışma sonucunda, söz konusu sorunlarının çoğunlukla yabancıların kanunlara aykırı şekilde çalışması, istihdam edilmesi veya iş kurmasından kaynaklandığı ortaya çıkarken; kanunlara uygun şekilde çalışan yabancılar ile işverenlerin mevzuatta ilişkin usul hataları nedeniyle karşılaştığı sorunların da önemli bir boyutta olduğu anlaşılmıştır. Bu bağlamda, yabancıların kanunlara aykırı şekilde çalışması veya çalıştırılmasının engellenmesi amacıyla daha caydırıcı yaptırımların uygulanmasının yanı sıra toplumu bilinçlendirici çalışmaların yürütülmesi gerektiği; kanunlara uygun şekilde bağımlı veya bağımsız çalışanlar ile işverenler açısından da mevzuattaki katı usule ilişkin işlemlerin esnekleştirilmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir.

Turkey, but as the years changed the nature is exposed to highly migratory together. While migration has become an important issue due to the economic, social and political problems it creates, “foreign oluşturan, which constitutes the subject of migration, has become a concept emphasized in both Turkish and international law. Turkey is also among many countries where, in general, recognize the right to work, although foreign, economic, can bring some sınırlamalat the use of the right in question social and political reasons. Although there are provisions in Turkish law that prohibit certain jobs and professions to foreigners, important legal amendments regarding the development of the right to work of foreigners continue to be made.In this study, work permits of foreigners and problems arising in practice are tried to be evaluated. As a result of the study, it was found that these problems were mostly caused by the illegal working, employment or establishment of foreigners; It is also understood that the problems faced by foreigners and employers working in accordance with the law due to procedural errors are also significant. In this context, it is necessary to implement more dissuasive sanctions in order to prevent the illegal work of foreigners or to prevent them from being employed; it is considered that the strict procedures in the legislation should be flexible for the dependent or independent employees and employers in accordance with the laws.
Keywords: Application Problems in the Work of Foreigners; Çalışma ekonomisi; İllegal Foreign Workers; Labor economics; Validity of Labor Contracts with Foreign Workers; Work Permits of Foreigners; Yabancı İşçi; Yabancı İşçilerle Yapılan İş Sözleşmelerinin Geçerliliği Foreign Worker; Yabancı Kaçak İşçilik; Yabancıların Çalışma İzni; Yabancıların Çalışmasında Uygulama Sorunları