Okul Öncesi Öğretmenlerinin Sınıf Yönetimi Becerileri İle Mesleki Profesyonellikleri Arasındaki_x000D_ İlişkinin İncelenmesi - İLÇİ KÜSMÜŞ, GÜLŞEN (My University, 2020)
Bu araştırmada, okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerileri ile mesleki profesyonellikleri arasındaki ilişkininincelenmesi amaçlanmıştır. Tarama modelinde yürütülen araştırmanın çalışma grubunu, 2017-2018 eğitim-öğretim yılındaMillî Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet kurumlarında görev yapmakta olan 438 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak; “Kişisel Bilgi Formu”, “Okul Öncesi Öğretmenleri için Sınıf Yönetimi Becerileri Ölçeği”ve “Öğretmenlerin Mesleki Profesyonelliği Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Pearson Çarpım MomentlerKorelasyon Katsayısı, tanımlayıcı istatistikler (yüzde, frekans, ortalama ve standart sapma) ve fark testleri (Tek Yönlü VaryansAnalizi (ANOVA), Kruskal Wallis-H Testi ve Post Hoc Analizi) kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, okul öncesiöğretmenlerinin sınıf yönetimi becerileri ile mesleki profesyonellikleri arasında orta düzeyde, pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişkiolduğu bulunmuştur. Ayrıca okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerilerinin yaş, öğrenim durumu, mesleki kıdem,sınıfta bulunan çocuk sayısı ve eğitim verilen yaş grubu değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı; öğretmenlerinmesleki profesyonelliklerinin ise yaş, eğitim durumu, mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaştığıbelirlenmiştir.

The aim of this research is to analyze the relationship between preschool teachers’ classroom management skills and_x000D_ occupational professionalism. The sample of the study conducted in the screening model is 438 pre-school teachers who_x000D_ work in state institutions affiliated to the Ministry of National Education in 2017-2018 academic year. As data collection tools,_x000D_ “Personal Information Form” “Classroom Management Skills Inventory for Preschool Teachers and also “Occupational_x000D_ Professionalism of Teachers Scale” were used in the study. In the analysis of data obtained, Pearson Product-Moment_x000D_ Correlation Coefficient analysis technique, descriptive statistics (percentage, frequency, mean and standard deviation) and_x000D_ difference tests (one-way analysis of variance-ANOVA, Kruskal Wallis-H Test and Post Hoc Analysis) were used. In line with_x000D_ analysis, a significant positive moderate correlation was found between preschool teachers’ classroom management and_x000D_ occupational professionalism. It was also determined that preschool teachers’ classroom management significantly differ_x000D_ according to their age, educational level, professional seniority, number of students and age group they teach; teachers’_x000D_ occupational professionalism also significantly differ according to their age, educational level and professional seniority
Analyzing the Relationship Between Preschool Teachers’ Classroom Management Skills and Occupational Professionalism