Lityum alüminat ilavesinin tavuk hidroksiapatit-%0.5titanyum oksit kompozitine etkisi - PAZARLIOĞLU, SÜLEYMAN SERDAR (My University, 2023)
Bu çalışmada tavuk hidroksiapatit (THA)-%0.5titanyum oksit (TiO2) kompozitine %0.25 ve %0.5 oranlarında lityum alüminat (LiAlO2) ilavesinin etkisi incelenmiştir. Bu amaçla ilk olarak tavuk hidroksiapatit (THA) ve hazırlanan ikili ve üçlü kompozitler 1200, 1250 ve 1300oC sıcaklıklarda sinterlenmiştir. Sinterleme işlemleri sonrası THA’nın çapca kısalma oranının (%16.59±0.30’ dan %17.59±0.52’ ye) artan sıcaklıkla arttığı, yoğunluk (2.80±0.00 g/cm3’ ten 2.97±0.03 g/cm3’ e) ve sertlik (3.92±0.030 GPa’ dan 4.35±0.33 GPa’ a) değerlerinin 1250oC’ ye kadar arttığı, ancak; 1300oC’ de sırasıyla 2.96±0.01 g/cm3’ e ve 4.32±0.18 GPa’ a gerilediği belirlendi. THA’ e ait basma mukavemeti artan sıcaklıkla 145.41±5.00 MPa’ dan 111.09±9.64 MPa’ a gerilemiştir. THA-%0.5TiO2 kompozitinin artan sinterleme sıcaklıkları ile çapça kısalma oranı (%15.00±0.29’ dan %17.52±0.55’ e), yoğunluk (2.77±0.05 g/cm3’ ten 3.00±0.01 g/cm3’ e), sertlik (2.26±0.12 GPa’ dan 3.97±0.26 GPa’ a) ve basma dayanımı (102.04±7.81 MPa’ dan 170.04±5.65 MPa’ a) artmıştır. THA-%0.5TiO2 kompozitine LiAlO2 ilavesi ile belirtilen tüm bu özelliklerde artışların sağlanabildiği ve artan %0.5 LiAlO2 ilavesiyle çapça kısalma oranının %17.65±0.32’ ye, yoğunluğun 3.02±0.01 g/cm3’ e, sertliğin 4.34±0.20 GPa’ a ve basma dayanımı 186.95±4.58 MPa’ a çıktığı belirlendi.
Keywords: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği; Malzeme Bilimi ve Mühendisliği; Seramik Malzemeler; Kompozitler; Biyomalzemeler; Mühendislik ve Teknoloji; Metallurgical and Materials Engineering; Material science and engineering; Ceramic Materials; Composites; Biomaterials; Engineering and Technology; Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG); Malzeme Bilimi; METALURJİ VE METALURJİ MÜHENDİSLİĞİ; Engineering, Computing & Technology (ENG); MATERIALS SCIENCE; METALLURGY & METALLURGICAL ENGINEERING; Tavuk Hidroksiapatit; Titanyum Oksit; Lityum Alüminat; Sinterleme