İlköğretim beşinci sınıf öğrencilerin işlevsel okuryazarlık düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Yapılan bu araştırmada, ilköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin işlevsel okuryazarlık düzeylerinin cinsiyet, okul öncesi eğitim alma durumları ve okullarının bulunduğu sosyo kültürel bölgeye göre farklılaşıp farklılaşmadığı ortaya konmuştur. Araştırmanın örneklemini 2010-2011 eğitim ve öğretim yılı İstanbul İli Anadolu yakasındaki farklı sosyo-ekonomik özellikteki 1265 ilköğretim beşinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma tarama modeline göre düzenlenmiştir. Veriler birinci araştırmacı tarafından geliştirilen Ekolojik Kurama Dayalı İşlevsel Okuryazarlık Yaşantısı Ölçeği (EKDİOYÖ) ve kişisel bilgiler formu ile elde edilmiştir. Geçerlik ve Güvenirlik çalışmaları yapılan ölçeğin toplam cronbach alfa kat sayısı .868 olup otuz iki maddeden ve üç alt boyuttan oluşmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular; öğrencilerin işlevsel okuryazarlık düzeylerinin cinsiyet, okul öncesi eğitim alma durumları ve okullarının bulunduğu sosyo kültürel bölgeye .01 düzeyinde anlamlı olarak farklılaştığını göstermiştir.

In this study, it is revealed that if the functional literacy levels of fifth grade primary students differed according to gender, pre-school education and the socio- cultural distrincts of students’ school. The sampling of the study is 1265 fifth grade primary students from different socio-economic characteristics of 2010-2011 academic year in Anatolian side of Istanbul. Survey method is designed in the study. Data are optained via Functional Literacy Scale Based on Ecological Theory and personal information form developped by the first researcher. Validity and reliability of the scale is done and total cronbach alpha coefficient is fonud .868 and composed of thirty-two items including three subscales. Findings showed that fifth grade primary students’ functional literacy levels differed at significiantly at .01 level according to gender, taking pre-school education and the socio cultural distrincts of students’ schools.
The exemination of fifth grade primary students functional literacy levels' accorting to different variables
Keywords: Davranış Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel; Aile Çalışmaları