Su sporlarında kullanılan teknik tekstil yapılarının incelenmesi - UZUN, MUHAMMET (My University, 2022)
İnsanoğlunun suya olan ilgisi insanlık tarihi kadar eskidir. Yüzme ve dalış gibi aktiviteler başlangıçta insanlar tarafından bir ihtiyaç olarak yapılsa da bunlar zamanla spora dönüşmüş ve bir yaşam tarzı haline gelmiştir. Su sporları geliştikçe, giyilen kıyafetlerde farklı beklentiler açığa çıkmıştır. Eskiden mayolarda öncelik insan vücudunu örtmek iken son yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte, birçok teknolojik özellik geliştirilerek, sporcuların hızlanması ve daha verimli yüzmeleri sağlanmaya çalışılmaktadır. Teknolojik gelişmelerle birlikte farklı su spor dallarında kullanılan teknik tekstil ürünlerinde kullanılan malzemeler inovatif yapı kazanmıştır. Islak ve kuru dalış giysilerinde vücut ısısını dengede tutma, dayanıklılık ve kullanım kolaylığı gibi birçok konuda gelişmeler yaşanmıştır. Ancak literatürde gerek dalış giysilerinin yapısı gerekse malzemelerinin üzerine derleme bir çalışma bulunmamaktadır. Bu literatür çalışması, mayolarda ve dalış giysilerinde kullanılan elyaf türleri, kumaş yapıları ve güncel sürdürülebilirlik çalışmalarını özetlemektedir.

Man's interest in water is as old as human history. Although activities such as swimming and diving were originally pursued out of necessity, over time they evolved into sports and became a lifestyle. As water sports evolved, different expectations for the clothing worn emerged. While in the past the primary concern was to cover the human body with swimsuits, in recent years many technological features have been developed to speed up athletes and allow them to swim more efficiently. With the technological developments, the materials of technical textile products used in various water sports industries have acquired an innovative structure. There have been many developments in wet and dry diving suits, such as body temperature regulation, durability, and ease of use. However, there is no literature review on the structure and materials of diving suits in the literature. This literature review summarizes the fiber types, the fabric structures, and current sustainability studies used in swimsuits and wetsuits.
Investigation of technical textile structures used in water sports
Keywords: Mayo; Kuru-Islak Dalış elbisesi; Yüksek Performanslı Kumaşlar; Spor Teknik Tekstilleri; Ekstrem Sporlar; Swimwear; Dry-Wet Wetsuits; High Performance Fabrics; Sports Technical Textiles; Extreme Sports