The effects of cultural differences, ethnocentrism and international experience on purchase intention: a comparative study on Turkish and Austrian university students - Aslantaş, Nesrin (My University, 2011)
Etnosantrizm, Kültürel Farklılıklar, Uluslararası Deneyim, Algılanan Ürün Gereksinimi, Ürün İthaline İlişkin Tutumlar, Satın Alma Niyeti.

KÜLTÜREL FARKLILIKLAR, ETNOSANTRİZM ve ULUSLAR ARASI DENEYİMİN SATIN ALMA NİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: TÜRK ve AVUSTURYALI ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDE BİR ÇALIŞMA Bu çalışmanın odak noktası Avusturyalı ve Türk üniversite öğrencilerinden seçilmiş tüketicilerin etnosantrik eğilimlerini ölçmek ve bu eğilimin tüketicilerin satın alma niyetleri üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Çalışma ilhamını konu ile ilgili geçmiş eserlerden, özellikle de etnosantrizmin etkilerini öncülleri ile birlikte ve farklı kültürlerdeki ülkeleri karşılaştırarak çalışmış eserlerden almıştır. Geçmiş eserleri bir başlangıç noktası kabul eden bu tez çalışması, Avusturyalı ve Türk üniversite öğrencilerinin kültürel yapılarında, etnosantrizm seviyelerinde ve uluslar arası tecrübe düzeylerindeki farklılıkları bulma ve bu farklılıkların yerli ve yabancı ürün satın alma niyetini nasıl etkilediğini analiz etme amacındadır. Bunlara ek olarak bu çalışma ayrıca şu soruya da yanıt bulmayı hedeflemektedir: Tüketiciler (Avusturyalı ve Türk üniversite öğrencileri) yabancı ürün ithaline karşı tutumlarını ve dolayısıyla satın alma niyetlerini, ürünü günlük hayatlarında gerekli bulma durumlarını baz alarak nasıl değiştiriyorlar / değiştiriyorlar mı? Ethnocentrism, Cultural Differences, International Experience, Perceived Product Necessity, Atitudes Towards Importing Products, Purchase Intention. ABSTRACT THE EFFECTS OF CULTURAL DIFFERENCES, ETHNOCENTRISM AND INTERNATIONAL EXPERIENCE ON PURCHASE INTENTION: A COMPARATIVE STUDY ON TURKISH AND AUSTRIAN UNIVERSITY STUDENTS This research focused on ethnocentric tendencies of Austrian and Turkish consumers who are university students and aimed to analyze its effects on these consumers’ purchase intentions. The study found its inspiration in previous studies analyzing consumer ethnocentrism with its many antecedents by comparing two or more culturally different countries. Taking these studies as a starting point, this study tries to find main differences in Turkish and Austrian consumers in terms of their cultural structure, ethnocentrism levels and international experience in order to see how these differences find their place in purchase intention of both domestic and foreign products. In addition to these, the study also tries to answer the question: How consumers change their attitudes towards importing products and so their purchase intentions (or if they ever will change it?) for a foreign product in a case that the product is found necessary in their daily lives?
Keywords: Etnosantrizm; Kültürel Farklılıklar; Satın Alma Davranışı