Term bebeklerde kordon klempleme zamanı ve erken ten temasının anne doğum memnuniyetine etkisi - Genç, Kübra (My University, 2019)
Amaç: Çalışmada term bebeklerde kordon klempleme zamanı ve erken ten temasının anne doğum memnuniyetine etkilerinin deneysel olarak belirlenmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Randomize kontrollü deneysel çalışma. Çalışma verileri 1 Haziran -31 Aralık 2018 tarihleri arasında toplanmış olup, 40 deney 40 kontrol grup olmak üzere toplam 80 katılımcı ile tamamlanmıştır(Güç analizi: Tip I hata: 0.05, test gücü: 0.80=minimum 37 denek).Bulgular: Çalışma sonucunda; yenidoğanların ilk emzirilme zamanı deney grubu için 11,20±5,16 dk, kontrol grubu için 44,55±18,03dk (p<0.001), doğum sonu ilk 15 dk içindeki kan şekeri düzeyleri; deney grubu için 91,23±20,61 mg/ dl, kontrol grubu için 83,13±14,17 mg/ dl (p=0.044), doğumdan sonra 24. saatte Hemoglobin düzeyi; deney grubu için 18,90±1,58 gm/ dl, kontrol grubu için 18,13±1,78 gm/ dl (p=0.042) olarak belirlenmiş olup gruplar arasında fark istatistiksel olarak anlamlıdır. Annelerin doğum sonu Hemoglobin düzeyleri deney grubu için 10,98±1,23 gm/ dl, kontrol grubu için 10,38±1,39 gm/ dl olup gruplar arasındaki fark anlamlı bulunmuştur(p=0.041). Annelerin doğum sonu memnuniyet düzeyleri ise deney grubu için 106,28±9,52, kontrol grup için 99,93±13,17 puan olarak bulunmuş olup deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur(p=016).Sonuç: Term bebeklerde geç kordon klempleme ve erken ten teması yenidoğanların ilk emzirilme zamanını, Hemoglobin, Hematokrit ve kan şekeri düzeylerini olumlu yönde etkilemekte olup annelerin doğum memnuniyeti bir çok değişkenden bağımsız olarak artıran önemli bir faktör olarak kabul edilebilir.

SUMMARYObjective: In this study, it was aimed to determine the effects of cord clamping time and early skin contact on maternal birth satisfaction.Method: Randomized controlled experimental study. The study data were collected between June 1 - December 31, 2018 and data were completed with a total of 80 participants (40 experimental;40 control; Power analysis: Type I error: 0.05, test power: 0.80 = minimum 37 person).Results: The first breastfeeding time of newborns was 11.20 ± 5.16 min for the experimental group and 44.55 ± 18.03 min for the control group (p <0.001), blood glucose levels within the first 15 minutes after delivery; 91,23 ± 20,61 mg / dl for the experimental group and 83,13 ± 14,17 mg / dl for the control group (p = 0.044), 24 hours after birth the Hemoglobin level was 18,90±1,58 gm/ dl for experimental group and 18,13±1,78 gm/ dl (p=0.042) for the control group and the difference between the groups was statistically significant. Hgb levels of the mothers were 10.98 ± 1.23 gm / dl for the experimental group and 10.38 ± 1.39 gm / dl for the control group and the difference between the groups was significant (p = 0.041). Postpartum satisfaction levels of the mothers were found to be 106.28 ± 9.52 for the experimental group and 99.93 ± 13.17 for the control group, and were found to be significantly higher in favor of the experimental group(p=016).Conclusion: Late cord clamping and early skin contact have a positive effect on the first breastfeeding time, Hemoglobin, Hematocrit level and blood sugar levels of newborns, also late cord clamping may be considered as an important factor that increases the birth satisfaction of mothers.
Keywords: Anne doğum memnuniyeti Newborn; Cord clamping; Kordon klempleme; Maternal satisfaction; Umbilical cord; Umblikal kord; Yenidoğan