Bir Büronun Beyaz Yakalı Çalışanlarında Kas-İskelet SistemiYakınmaları ve İlişkili Faktörler - (:unkn) unknown (My University, 2020)
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu araştırma, beyaz yakalı büroçalışanlarının çalışma koşullarını, fizik aktivite durumlarını vekas-iskelet sistemi (KİS) yakınmalarını saptamayı amaçlayantanımlayıcı bir çalışmadır.YÖNTEM ve GEREÇLER: Tanımlayıcı tipte olan bu çalışmaMart-Nisan 2018 aylarında gerçekleştirildi. Evrenini Kocaeliİli’nde bulunan 730 adet beyaz yakalı büro memurlarıoluşturdu. Araştırma verisi katılımcılar tarafından doldurulansoru formu ve iki standart ölçek ile toplandı. İskandinav Kasİskelet Sistemi Anketi ve Uluslararası Fizik Aktivite ölçeği -kısa formu kullanıldı. Veri analizinde Ki-Kare ve MannWhitney U testleri kullanılmıştır. Etik kurul onayı ve araştırmaizni ilgili makamlardan alınmıştır.BULGULAR: Katılımcıların %51.0’i kadın olup katılımcılarınyaş ortalaması 37.0 (SD: 10.0) idi. Araştırmaya katılanların%48.1’i fazla kilolu/obezdi. Katılımcıların yarısındanfazlasının fiziksel aktivite seviyesi orta/yüksekti. Son bir yılda;katılımcıların %79.0’unun herhangi bir KİS şikayeti mevcuttuve %74.0’ü KİS ile ilgili en az bir gün işe devamsızlığa sahipti.Kadınlarda son bir yıl içinde herhangi bir KİS şikayetine sahipolma sıklığı erkeklere göre anlamlı olarak fazlaydı (p<0.05).TARTIŞMA ve SONUÇ: İş ortamının ergonomik koşullarınıniyileştirilmesi ve basit KİS egzersizlerinin uygulamalı birşekilde çalışma saatlerine entegre edilmesi çalışanların KİSşikayetlerinin azaltılmasında faydalı olabilir. Fizik aktiviteyiteşvik amaçlı grup çalışmaları yapılabilir, ayrıca fizik aktivitedüzeyleri düşük olanların nedenlerine yönelik nitelikselaraştırmalar yapılabilir.

INTRODUCTION: This study aims to determine working conditions, phsical activity status and musculoskeletal system (MSS) complaints in White-collared office workers. METHODS: This descriptive research was carried out in March 2018 and April 2018 in White-collared officers who are working at an Office in Kocaeli province. Research data was collected via questionnaire and also two standard scales filled by participants. Scandinavian Musculoskeletal Scale and International Physical Activity Questionnaire (IPAQ SF) were used. Mann Whitney and χ2 tests were used for statistical comparisons. Ethical approval and relevant institution approval were taken before data collection. RESULTS: The age mean was 37.0 (SD: 10.0). Around %51.0 of participants were females and %48.1 of all participants were overweight/obese. More than half of the participants had medium/high level of physical activity. In the past year; %79.0 of participants suffered with MSS and %74.0 had at least one day absence from work due to MSS complaint. Having a MSS complaint was more frequent in females in the past year (p<0.05). DISCUSSION AND CONCLUSION: Improvement of ergonomics in work environment and introducing simple MSS exercises for workers during work hours can help reducing MSS complaint and work-related absences.
Musculoskeletal Complaints and Related Factors in a Group of WhiteCollared Office Workers