Bankacılık sektöründe çalışanların stres düzeyi ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkinin örgüte bağlılık üzerine etkisi - Türker, N. Elif (My University, 2013)
BANKACILIK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN STRES DÜZEYİ İLE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ÖRGÜTE BAĞLILIK ÜZERİNE ETKİSİ Bu çalışmanın amacı, bankacılık sektöründe çalışan personelin, stres ile işten ayrılma niyetlerinin bankalarına bağlılıkları üzerinde etkili olup olmadığını belirlemektir. Örgütsel bağlılık; maliyetleri düşürmekte, karlılığı artırmakta ve imajları güçlendirmektedir. Örgütsel bağlılık sayesinde hem çalışan hem de işveren açısından örgüt uzun süre çalışılabilir ve yaşanabilir hale gelmektedir. İş hayatında stres daha çok çalışanların verimliliği üzerine yoğunlaşmaktadır. Çalışan için önemli olan optimum stres düzeyini yakalamak ve bundan olumlu yönde yararlanmaktır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma, İstanbul’da faaliyet gösteren Özel ve Yabancı Sermayeli Mevduat bankalarının 508 çalışanı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Değişkenlerin anketi cevaplayan kişilerin demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediği analiz edilmiştir. Değişkenler arasında otokorelasyon olup olmadığı, Otokorelasyon Durbin Watson - d Testi İstatistiği ile incelenmiş ve otokorelasyon olmadığı sonucuna varılmıştır. Çalışanların örgüte bağlılık düzeyleri duygusal bağlılık, devamlılık bağlılığı ve normatif bağlılık olarak üç alt kategoride incelenmiştir. Araştırma sonucunda, çalışanların stres düzeyi ile işten ayrılma niyeti arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Stres düzeyi arttıkça, işten ayrılma niyeti artmaktadır. Çalışanların stres düzeyi ile örgüte bağlılık düzeyi arasında negatif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Çalışanların stres düzeyi arttıkça örgüte bağlılık düzeyi azalmaktadır. Çalışanların işten ayrılma niyeti ile örgüte bağlılık düzeyi arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çalışanların örgüte bağlılık düzeyi arttıkça, işten ayrılma niyeti de azalmaktadır. Bankacılık sektörü, stres düzeyi, işten ayrılma niyeti, örgütsel bağlılık.

IN BANKING SECTOR EMPLOYEES OF THE RELATIONSHIP BETWEEN STRESS LEVEL OF INTENTION TO LEAVE THE EFFECT OF ORGANIZATIONAL COMMITMENT The purpose of this study, the personnel working in the banking sector, with the intention to leave the stress on the commitment of banks to determine whether it is effective. Organizational commitment decreases organizational costs, increases profits and strengthens organizational images. Organization becomes long term livable and workable place for employees and employer with organizational commitment. Employees are more focused on the efficiency of work-related stress. And it is important for employees to capture the level of stress in a positive way to make use of the optimum. Survey technique is used as a data gathering method in this research. This research, private and foreign-owned deposit banks operating in Istanbul is conducted on 508 employees. Variables differed by demographic characteristics of the respondent were analyzed. Autocorrelation between variables were examined. There is no autocorrelation between variables was concluded. Employees' levels of organizational commitment is examined affective commitment, continuance commitment and normative commitment of three sub-categories. As a result, employees' stress levels and a positive significant relationship was found between intention to leave. Increased levels of stress, increased intention to leave. Employees' stress levels increased, increasing intention to leave. Employees' stress levels were significantly correlated negatively with the level of commitment to the organization. The level of stress decreases as the level of employee commitment to the organization. Between the level of organizational commitment to the organization with the intention to leave the job, has a negative and significant relationship. Increase employees' level of commitment, intention to leave is also decreasing. Banking sector, stress level, intention to live, organizational commitment.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; İş Stresi; İş Verimliliği; Örgütsel Bağlılık; Türkiye