İdarenin katı atık yönetim faaliyetleri - Kılıç, Emre (My University, 2018)
ÖZETAnayasanın 56. maddesine göre sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşamak herkesin hakkıdır. Bu bağlamda çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek ise hem Devletin hem de vatandaşların ödevi olarak kabul edilmiştir. Hiç şüphesiz çevrenin kirlenmesine ve çevre sağlığının bozulmasına sebep olan en önemli etken atıklardır. Nüfus ve tüketim düzeyinin yükselmesi atık miktarının da artmasına sebep olmaktadır. Atıkların doğru şekilde yönetilmemesi büyük çevresel zararlar doğurabilir. Öte yandan iyi şekilde yönetilmesi halinde atıklardan önemli ekonomik kazanımlar elde etmek de mümkündür. İşte bu çalışmanın amacı, katı atıklarla sınırlı olarak, İdarenin atık yönetimi faaliyetlerinin incelenmesi, söz konusu faaliyetlerin mevzuatta düzenlenişindeki eksikler, İdarenin görev ve yetkileri ile vatandaşlara yüklenen yükümlülüklerin tespit edilmesidir. Bu doğrultuda, öncelikle atık ve katı atık tanımları yapılmış, sonrasında atık yönetim faaliyetinin içeriği ve İdarenin bir faaliyeti olarak atık yönetiminin hukuki niteliği belirlenmeye çalışılmıştır. Daha sonra farklı katı atıklar için İdareye verilen görev ve yetkiler tespit edilmiştir. Ayrıca, katı atık yönetim faaliyetlerinin özel hukuk kişileri tarafından yürütülmesi hususuna da değinilmiştir. Son olarak, atık yönetiminde vatandaşlara yüklenen yükümlülükler ve bu bağlamda kirlenmeden kaynaklanan hukuki sorumluluk konuları incelenmiştir.

ABSTRACTAccording to Article 56 of the Constitution, it is everyone's right to live in a healthy and balanced environment. In this context, to improve and protect the environment, and to prevent the pollution of the environment are accepted as the duty of both the State and the citizens. Surely, wastes are one of the most important factors that cause pollution of the environment and deterioration of environmental health. The increase in population and consumption level causes the increase of waste amount. Failure to proper waste management can cause enormous environmental damage. On the other hand, if managed well, it is also possible to obtain significant economic gains from waste. Here the purposes of this study are to examine the solid waste management activities of the Administration, and to determine the deficiencies of the regulation regarding these activities, to specify the duties and authorities of the Administration and the obligations of the citizens. In this regard, at first, definitions of waste and solid waste are made. Afterward, the content of the waste management activities and the legal character of waste management are tried to be determined. Later, the duties and authorities given to the Administration regarding different solid wastes are determined. The execution of solid waste management activities by private legal persons is also adverted. Finally, the obligations of citizens regarding waste management and the legal liability arising from pollution are examined.
Keywords: Administration Law; Atık ve atık boşaltımı; Atık Yönetimi; İdare Hukuku; Katı Atık; Law and legislation; Management; Refuse and refuse disposal; Solid Waste; Turkey; Türkiye; Waste Management; Yasa ve yasama; Yönetim