Piyano eğitiminde karşılaşılan temel teknik güçlükler ve çözümlerine yönelik çalışma biçimleri - Çevikkaya, İpek Çiğ (My University, 2003)
Bu yüksek lisans tezinde piyano eğitiminde karşılaşılan en temel teknik güçlükler ortaya konulup, bu güçlüklerin aşılmaları için, gerek dünyaca ünlü piyanist ve pedagog tarafından geliştirilip uygulanmış, gerekse araştırmacı tarafından belirlenmiş çözüm önerileri sunulmaktadır. Elde edilen veriler anatomik bilgilere dayandırılmış ve geniş bir kaynak tarama çalışması sonunda elde edilmiştir. Oluşturulan 15 kişilik bir örneklem grubu üzerinde söz konusu teknik güçlüklerden bir kısmı tespit edilmiş, çözümlerine yönelik çalışmalar geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Tez metni içinde yer verilen, sorun teşkil edebilecek temel eksikliklerin büyük bir bölümü, örneklemi oluşturan öğrencilerin piyano tekniklerinde ortaya çıkmıştır. Sekiz haftalık çalışma süresi boyunca öğrencilerin teknikleri üzerinde, oturuştan başlayan, bir çok temel piyanistik hareketi (jestleri) içine alan köklü değişiklikler yapılmaya çalışılmış, problemlerin üstesinden gelmeleri hedeflenmiştir. Bunda öğrencilerin eksikliklerini ve hatalarını gidermek için gösterdikleri çabanın da rolü oldukça büyüktür. Yerleşmiş eski alışkanlıkların atılmasının da, teknik güçlüğün boyutu göz önüne alındığında sekiz haftadan daha çok zaman aldığı, çıkan sonuçlardan bir diğeridir. Uygulamadan çıkan sonuç, yapılan tüm .işlemlerin öğrenciye olumlu yönde katkı sağladığı, çalma kalitesini az ya da çok yükselttiği yönündedir. Yapılan çalışmalar, öğrencilerde yeni bir bakış açısı oluşturmuş, pek çok temel güçlüğün üstesinden gelmelerine yardımcı olmuştur.

In this Master Thesis, fundamental technical difficulties in piano training are stated and solutions, which are either diagnosed by the researcher or developed and applied by worldwide, recognized pianists and pedagogues, are proposed to overcome those difficulties. Data are acquired via excessive literature survey and based on anatomic information. Some difficulties are detected on the sample group composed of 15 piano students and methods are developed and applied to overcome the difficulties. Most of the insufficiencies involved in my master thesis are found in piano techniques of the sampling group. In eight weeks, studies are directed to change students behaviors aimed to overcome problems, started from very beginning such as sitting position, to most fundamental pianistic gestures. Students' motivation and effort to correct their insufficiencies was an important factor in overcoming the problems. Another significant conclusion is, when the technical difficulties are taken into account, eight weeks are not enough to change habitual incorrect behaviors. The research findings showed that all those implementations have a positive impact to increases quality of playing more or less. Studies created a new vision for the students and helped them to overcome basic difficulties.
Keywords: araştırma; Eğitim; Eğitim, Müzik_Piyano; gösteriler; ilgili konular; Müzik; Piyano