Bankalarda iç denetim yaklaşımları ve bir uygulama örneği - Ayaz, Murat (My University, 2011)
BANKALARDA İÇ DENETİM YAKLAŞIMLARI VE BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ Bankalar ekonomik ve mali sistemin en önemli aktörlerinden biridir. Finansal aracılık faaliyetleri nedeniyle çok çeşitli riskler ile karşı karşıya kalan bankaların bu riskleri minimize etmek için etkin ve efektif iç denetim faaliyetleri yürütmeleri gerekir. Güçlü bir iç denetim ve risk yönetim sisteminin tesisi, bankaların amaçlarına ulaşması, uzun dönemli kar hedeflerini gerçekleştirmesi ve güvenilir mali ve idari raporlamanın sağlanması açılarından son derece gerekli olduğu gibi mali sistemin ve ekonominin sağlıklı şekilde işlemesi ve gelişmesi açısından da son derece önemlidir Günümüz iç denetim anlayışı, ekonomik, politik, sosyal vb. konularda meydana gelen değişim ve gelişime paralel olarak sürekli değişmekte ve gelişmektedir. Son dönemde bilgi ve iletişim teknolojilerinde meydana gelen büyük gelişmelere paralel olarak yeni iç denetim yaklaşım ve yöntemleri ortaya çıkmıştır. İç denetim faaliyetinin temel fonksiyonu, bulunduğu kurumun her türlü etkinliğini geliştirmek, iyileştirmek ve kuruma değer katmak amacıyla, bağımsız ve tarafsız bir şekilde güvence ve danışmanlık hizmeti verilmesidir. Çalışmamızda, Bankaların modern iç denetim yaklaşımlarını benimsemelerinin ve yeni iç denetim yöntemlerini uygulamaya koymalarının, risklerini etkin biçimde yönetmek, faaliyetlerini iyileştirmek, geliştirmek ve kuruma değer katmak açılarından faydalı ve gerekli olduğu üzerinde durulmuştur. Bu amaçla genel olarak denetim kavramı, bankalarda denetim faaliyetinin unsurları ve yeni iç denetim yaklaşım ve yöntemleri incelenmiş sonrasında bir bankanın uygulama örneğine yer verilerek iç denetim yaklaşım ve yöntemlerinin tesisine yönelik sonuç ve öneriler aktarılmıştır. Bankacılık, Denetim, İç Denetim, Denetim Yaklaşımları, Denetim Yöntemleri, Modern Denetim

INTERNAL AUDITING APROACHES IN A BANKS AND AN EXAMPLE OF THE PRACTICE Banks are one of the most important actors of the economic and financial system. Due to financial intermediation activities with a wide range of risks faced by banks in order to minimize these risks need to conduct an efficient and effective internal audit activity. The establishment of a strong internal audit and risk management system in terms of the achieve the objectives of the banks, realization of long-term profit targets and providing reliable financial and administrative reporting as well as is extremely necessary to ensure the functioning of the financial system and economy is most important to in a healthy way. In today's internal audit concept, constantly changing and evolving in parallel with the developments of economic, politic, social etc. subjects. A new internal auditing concept has appeared recently as a parallel with the great developments in information and communication technologies that occurred. The main function of internal audit, where the activities of the organization to develop, improve and add value to the organization in order to give an independent and objective assurance and consulting services. In our study, Banks has adopted a modern internal audit approaches and put in the practice of new internal audit methods is described as useful and necessary for the effectively manage risks, improve and enhance operations and add value to organization. For this purpose, the general concept of the audit, elements of bank audit activities, and a modern internal audit approach and methods are studied. After that, a bank practiceses in internal audit is described as a case study and than the results and recommendations about new internal audit aproaches and methods are given. Banking, Audit , Internal Audit, Audit Approaches, Audit Methods, Modern Audit
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; İç Denetim