Ifrs 1 and an application - Ünaldı, Nagehan (My University, 2010)
Son yirmi yılda, bilgi teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, iletişim kanallarındaki artış, ülkeler arasındaki sınırları ortadan kaldırarak piyasa verileri ve piyasa fırsatlarını edinmenin etkileri küreselleşme sürecini hızlandırmıştır. Finansal krizlerin etkileri, sınır ötesi yatırımlar, şeffaf sermaye piyasalarına artan ilgi ve küreselleşen dünya, gelişmiş, şeffaf, anlaşılabilir ve güvenilir bir küresel muhasebe standardı ihtiyacına neden olmuştur. Bu ihtiyaca en kapsamlı yanıt Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB) tarafından verilmiştir. Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS), genel anlamda IASB tarafından geliştirilmiş standartlardır. IASB, UFRS 1 Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının İlk Uygulaması standardını yayınlamıştır. UFRS 1, UFRS’ler doğrultusunda hazırlanan ilk UFRS finansal tablolara geçiş hükümlerini içermektedir. Bu çalışmada, UFRS 1 Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının İlk Uygulaması standardı detaylıca incelenmiş ve bu standardın gerektirdikleri seçilen bir şirketin yasal finansal tablolarına uygulanmıştır. Bu çalışma bir şirketin ilk UFRS finansal tablolarını nasıl hazırlaması gerektiğine odaklanmıştır. Ülkemizde muhasebe uygulamaları kurallara, özelliklede vergi kanunlarına dayanmaktadır. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören şirketler ve finans kuruluşları, Sermaye Piyasası Kurulu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun düzenlemeleri doğrultusunda, UFRS tabanlı finansal tablo hazırlamaktadırlar. UFRS’ler prensip bazlı standartlardır ve bu çalışmanın şirketlere, UFRS’lere adaptasyon sürecinde yol gösterici nitelikte olması amaçlanmıştır.

During the last two decades, the rapid improvements of information technologies, the increase in the communication channels, the effects being obtained the market data and market opportunities by removing of the boundaries between the countries has accelerated the globalization process. The effects of financial crises, cross-border investments, growing interest in transparent capital markets and the globalizing world has caused the requirement of an improved, transparent, understandable and reliable set of global financial reporting standards. The International Accounting Standards Board (IASB) has response to this need most comprehensively. International Financial Reporting Standards (IFRSs) are the standards which developed by IASB in general. The IASB was published the IFRS 1 First-time Adoption of International Financial Reporting Standards. IFRS 1 includes the transition requirements for the preparation of first IFRS financial statements according to IFRSs. In this study, IFRS 1 First-time Adoption of International Financial Reporting Standards is scrutinized and this standard’s requirements applied to a selected company’s statutory financial statements. This study focused on how a company should prepare its first IFRS financial statements. In our country, accounting practices is mainly depends on rules, especially tax legislations. Companies which are traded Istanbul Stock Exchange and financial institutions are being applied IFRS based standards according to regulations made by Capital Market Boards and Banking Regulation and Supervision Agency. IFRSs are principle based standard and its aimed that, this study will be a guide to companies in the process of adopting IFRSs.
Keywords: Finansal Krizler; Muhasebe