9 numaralı mühimme defteri: (977-978/ 1569): <özet ve transkripsiyon> - Paşazade, Orhan (My University, 2006)
Günümüzde bir performans ölçüsü olarak kabul edilen kurumsal yönetim, bir şirketin yönetimi, yönetim kurulu, hissedarları ve diğer menfaat sahipleri arasındaki bir dizi ilişkiyi kapsar. Son yıllarda gerek dünyada gerek ülkemizde yaşanan finansal krizler ve şirket skandalları kurumsal yönetimin önemini arttırmıştır. Bu doğrultuda birçok topluluk ve ülke kurumsal yönetim üzerine çalışma ve araştırma yapmıştır. OECD tarafından yayınlanan kurumsal yönetim ilkeleri bu çalışmalar arasında geniş içeriğiyle birçok ülkenin referans aldığı bir çalışma olarak kabul edilmektedir. Sermaye piyasasında, fon arz edenlerle fon talep edenler arasında köprü görevi gören aracı kurumlar sermaye piyasalarının sağlıklı bir şekilde işlemesi için oldukça önemli bir role sahiptir. Sermaye piyasasında yatırımcıların güven duygusunun sağlanması, piyasaların gelişimi ve istikrarı için vazgeçilmez bir unsurdur. Aracı kurumlarda kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanması sermaye piyasasında güven unsurunun oluşması ve yatırımcının korunması açısından oldukça önemlidir. Ülkemiz sermaye piyasasında düzenleyici otorite olan SPK, OECD kurumsal yönetim ilkelerini referans alarak SPK kurumsal yönetim ilkelerini yayınlamıştır. Ayrıca uygulanması ihtiyari olan bu ilkelerin yanında SPK tarafından yayınlanan çeşitli tebliğlerle kurumsal yönetimin yasal yapısı oluşturulmaya çalışılmıştır. Ülkemizde faaliyet gösteren aracı kurumlar ağırlıklı olarak aile şirketi niteliğindedir, üst düzey yönetimde akrabalık ilişkileri yüksek düzeydedir ve profesyonel bir yönetim anlayışı oluşmamıştır. Aracı kurumlardaki bu durum kurumsal yönetim ilkeleri tarafından benimsenen yapıya aykırıdır ve bu kurumlarda kurumsallaşamamanın en belirgin göstergeleridir. Her ne kadar düzenleyici otorite tarafından oluşturulan yasal mevzuat kurumsal yönetimin sağlanması açısından önem taşısada, aracı kurumların kurumsal yönetim anlayışını her yönüyle benimsemeden etkili bir kurumsal yönetim alt yapısının oluşması mümkün olmayacaktır.

Corporate governance is accepted as a performance indicator and involves a set of relationships between a company’s management, its board, its shareholders and other stakeholders. Many financial crises and corporate scandals took place recently in different countries from all around the world as well as in our country which proved the importance of corporate governance. In respect to this, many organisations and countries did research and studies on corporate governance. OECD corporate governance principles with its broad content has been adopted by many countries as a reference guide as well as sets the ground for many studies. In capital markets, the connection between fund users and fund suppliers is provided by brokarage houses and brokarage houses have a vital role for a strong capital market function. The establishment of the trust of investors in capital markets is an essential element for the development and stability of the markets. Implementation of corporate governance principles in brokarage houses is important for the concept of trust and for the protection of investors in capital markets. As a regulatory body in our country , CMB issued corporate governance principles by taking OECD principles as a reference. Besides these voluntary principles, CMB issued various communiques to establish legal framework for corporate governance. In our country, the majority of brokarage houses are family businesses where there is a high level of relative (family) relationships in top management and there is no professional management method established. This structure in brokarage houses is inconsistent with corporate governance and this is a major indicator for the lack of corporate governance in these companies. Although legal framework to be established by regulatory body is very important for corporate governance, it is simply impossible to establish an effective corporate governance framework in brokarage houses without adopting corporate governance concepts overall.
Keywords: Tarih, Yeniçağ