Sigorta şirketlerinde etkin risk yönetimi uygulamalarının incelenmesi - Çoban, Volkan (My University, 2007)
Sigorta Şirketlerinde Etkin Risk Yönetimi Uygulamalarının İncelenmesi Risk yönetimi; son günlerde sürekli gelişme gösteren, şirketlerin karlarını arttırmaları için işletme stratejisi haline gelmiştir. Risk yönetimini kullanan şirketler kullanmayanlara nazaran daha karlı hale gelmiştir. Daha karlı hale gelen işletmeler, risk yönetimini kullanmayan işletmeler için bir örnek oluşturmuş ve günümüzde işletmelerde risk yönetimi kullanımı artmaya başlamıştır. Çalışmanın birinci bölümünde risk kavramı, sigortacılıkta risk kavramı, risk kaynakları, risklerin genel sınıflandırılması ve risklerin sigortacılıkta sınıflandırılması ayrımları detaylı olarak incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde risk yönetimi kavramı, aktifleri ve pasifleri, sigortacılıkta risk yönetimi kavramı, Türk sigorta sektöründe risk yönetimi, Türk sigorta sektöründe son yıllarda meydana gelen değişmeler, risk yönetim birimi ve sağladığı faydalar, risk yönetim işlevi ve sigorta sektöründe risk yönetim biriminin önemi ve sağladığı faydalar ve risk yönetim biriminin karşılaştığı zorluklar detaylı olarak incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde riskin tanımlanması, tespit edilmesi, tespit edilmesinde kullanılan yöntemler, değerlendirilmesi ve değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler detaylı olarak incelenmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde Türkiye’de özel sektör ve kamu çalışanlarının, çalışmalarında risk yönetimi kullanım davranışları istatistiksel bir metod olan anket yöntemi ile incelenmiştir. Ankete özel ve kamu sektöründe çalışan 83 kişi katılmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümü olan uygulama kısmında, öncelikle anket sorularına verilen cevaplara güvenirlilik analizi yapılmıştır. Analiz değeri sonucunda güvenirlilik değeri 0.7107 çıkmıştır. Değer 0.70’den büyük olduğu için ankete verilen cevaplar güvenilirdir. Anket sorularına verilen cevaplar demografik bilgiler yardımıyla yorumlanmıştır. Çalışanların özel hayatlarında risk yönetimi kullanımları ile iş hayatlarında risk yönetimi kullanımları arasında regresyon analizi yöntemi uygulanmıştır. Özel sektör ve kamu sektörü risk yönetimi kullanım oranlarının birbirinden farklı olup olmadığı, farklı ise hangi sektörde kullanımın daha fazla olduğu istatistiksel olarak test edilmiştir. Test sonucu istatistiksel olarak özel sektör çalışanlarının risk yönetimi kullanım oranının, kamu sektörü risk yönetimi kullanım oranından daha fazla olduğu istatistiksel olarak, 0.05 anlam düzeyinde kanıtlanmıştır.

Analyze of Effective Risk Management Application in Trade Insurance Companies Recently risk management is most important strategy of continuous developmental companies for enlarge profit. The companies that applying risk management more profitable than not applying companies. Profitable companies set the pace for unprofitable companies to implement risk management therefore all companies began to use risk management practice. For the first part of this study, risk was detailed in four chapter; trade of insurance, risk resource, categorized risk and categorized risk at the insurance trade. For the second part of this study, risk management was detailed in nine chapter; actives and passives, risk management in trade of insurance, risk management in Turkish insurance trade sector, improvement at Turkish insurance sector in recent years, risk management department and its benefits, risk management department in insurance trade sector and importance of this department, the difficulties in risk management department. For the third part of this study, definition of risk, determining risk, the methodology for determining risk, analyzing the risk and methodology for determining risk was detailed. For the fourth part of this study, in Turkey at private and public sector workers was analyzed with statistical method of survey. The survey was answered by 83 workers in private and public sector. Firstly in survey reliability analyzed was applied workers answers. Reliability value calculated 0.7107 with the programme of SPSS. Because of the reliability value was bigger than 0.70 the survey was adopted reliable. The survey’s answer was commented by help of demographical questions. For determine the relation of private and business life for the workers using risk management, regression analysis was used. For analyzing the difference between private and public sector using ratio of risk management, if there is difference which sector is more used risk management, tested by statistical methods. Result of test, private sector workers using risk management more than public sector workers, in statistically, significant level 0.05 is proved.
Keywords: Ekonometri; Risk Yönetimi; Sigortacılık_Şirketler_Risk Yönetimi