İlköğretim I. kademe Fen Bilgisi dersinde kavram haritalarının kavram yanılgılarını gidermeye ve hatırlamaya etkisi - Özata, Ömer Faruk (My University, 2003)
Bu çalışmanın temel amacı, kavram haritalarının kavram yanılgılarının giderilmesine ve kavramların hatırlanmasına olan etkisini incelemektir. Çalışmada ilköğretim 4. sınıflarda Madenin Doğası ünitesi konularından bazı başlıklar temel alınmıştır. Bu amaçla bir ilköğretim okulu seçilmiştir. Bu okulun 4. sınıflarından tesadüfi olarak biri deney, biri kontrol grubu olacak şekilde iki sınıf tespit edilmiştir. Örneklem grubunu oluşturan toplam öğrenci sayısı 73'tür. Araştırma deneme modelinde olup 4. sınıf Madenin Doğası ünitesi boyunca devam etmiştir. Uygulama başlamadan önce deney ve kontrol gruplarına ön test ve tutum ölçeği uygulanmıştır. Deney grubu olarak seçilen sınıfa işlenen konularla ilgili kavram haritaları, kontrol grubu olan diğer sınıfa geleneksel öğretim yaklaşımlarını içeren ve düz anlatım ağırlıklı olan geleneksel metin verilmiştir. Deney grubunda aktiviteler ve sorular, öğrencilerin konulara ilişkin taşıdıkları kavram yanılgılarını ortaya koyacak nitelikte hazırlanmış; tartışma, deney ve kavram haritalarını içeren öğretim yöntemleri ile, öğrencilerde önceden belirlenmiş yanılgılar giderilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda, gruplara son test uygulanmış ve yapılan etkinliklerin kavramsal gelişime etkisi değerlendirilmiştir. Ayrıca tutum ölçeği testi uygulanarak tutumlarındaki değişimin de etkisi incelenmiştir. Uygulamadan 10 hafta sonra yine gruplara tekrar hatırlama testi ve tutum ölçeği testi uygulanmış, elde dilen bulgular değerlendirilmiştir. Ayrıca tutumlarındaki değişimin de etkisi incelenmiştir. Bu araştırmadan elde dilen bulgulara dayanarak ortaya çıkan sonuç aşağıdadır. ·Kavram haritalarının kullanıldığı teknik ile geleneksel öğretim metodu arasında, kavram yanılgılarını giderme ve kavramsal gelişim açısından uygulanan metodun lehine anlamlı bir farklılık vardır. Araştırma sonuçları ışığında öneriler getirilmiştir. Yapılan araştırmanın bu alanda yapılacak çalışmalara ışık tutması umulmaktadır. The main aim of the study was to investigate the effect of the concept maps on remediation of students' misconceptıon and remembering. In this study, some basic titles of the chapter Nature of Substance for the grade level were taken. For that purpose one state school was chosen. 2 classess among 4 th grades in this school were determined to form experimental and cotrol groups of the research. In total 73 students participated to study. The research was trial model and it concerned with the unit of Nature of Substance before the study pre-test(with open-ended questions) and attidute scale were applied to both control and experimental groups. The classes which was chosen as experimental group was given concept maps related on subjects that had been studied. The other group, named control group was given traditional test instruction. The activities and questions in the concept map texts were prepared in such a way that the students' misconceptions could be determined, and these miconceptions were tried to be remediated by the teaching methods including discussion, experiment and concept map. At the end of the study, all tests applied prior to research were adminitered to research participants as post tests. Then the influence of in class activities on conceptual development was assensed. Additionaly, change in participants attitudes and logical reasoning ability were also examined. Research finding is as follow: ·There is a statistically significant difference between using group constructed consept maps and traditional method on behalf of prior one. Concept maps have more positive effect on the students' misconceptions could be determined and conceptual development. Recommendations were lited at the end of the research. This research study is hoped to lead new research studies in the field of science education.
Keywords: Bilim; Eğitim; İlk öğretim; İlkokul konuları; sağlık; teknoloji