Laparoskopik kolesistektomi operasyonlarında akupunktur uygulamasının ameliyat sonrası analjeziye etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Amaç: Ameliyat sonrası ağrı cerrahi kliniklerinde çok fazla görülen ve uğraşı gerektiren en önemli konulardan biridir. Çeşitli akupunktur yöntemleri ameliyat sonrası ağrıyı azaltmak için kullanılmaktadır. Çalışmamızda akupunkturun laparoskopik kole- sistektomi geçiren hastalarda ameliyat sonrası analjeziye etkisinin olup olmadığını araştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza laparoskopik kolesistektomi yapılan, 31 hasta akupunktur grubu (grup A), 29 hasta kontrol grubu (grup K) olarak toplam 59 hasta alındı. Tüm hastalara standart anestezi uygulaması yapıldı. Ameliyat sonrası tramadol ile hasta kontrollü analjezi uygulandı. Ameliyat sonrası hastaların ağrı skorları, hasta memnuniyeti anketi ve tramadol kullanım miktarı kaydedildi. Bulgular: Ameliyat sonrası ağrı skorları iki grup karşılaştırıldığında akupunktur grubunda tüm zamanlarda (0. 1. 2. 6. 12. ve 18. saatlerde) kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Grupların ameliyat sonrası kullanılan analjezik miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. İki grup arasında ameliyat sonrası memnuniyet düzeyleri açısından istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda akupunktur ameliyat sonrası ağrı skorları azalmasına rağmen tramadol kullanımında herhangi bir deği- şiklik yapmamıştır.

Objectives: In surgery clinics, postoperative pain is a common occurrence and care is needed in its treatment. One form of treatment is various acupuncture techniques. This study investigated the effect of acupuncture on postoperative analgesia in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy. Methods: A total of 59 patients undergoing laparoscopic cholecystectomy were included in the study; 31 comprised the acupuncture group (Group A), and 29 constituted the control group (group C). All patients underwent standard anesthesia procedures. Patient-controlled analgesia with tramadol was administered postoperatively. Patients postoperative pain scores, results of the satisfaction questionnaire and amounts of tramadol used were recorded. Postoperative 0, 1st, 2nd, 6th, 12th and 18th hour controls were performed. Results: A comparison of the groups showed Group A pain scores to be significantly lower statistically than those of Group C at all postoperative controls. There was no statistically significant difference for postoperative analgesic consumption and satisfaction level between the groups. Conclusion: Despite detection of a reduction in postoperative pain scores, the application of acupuncture did not cause any change in the consumption of tramadol.
Postoperative analgesic effect of acupuncture in laparoscopic cholecystectomy surgery
Keywords: Anestezi; Acil Tıp; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Cerrahi