Turkish efl students` academic listening comprehension problems - Pekel, Abdullah (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin ikinci dilde dinlediğini anlama ile ilgili yaşadığı sorunları yükseköğretim bağlamında araştırmaktır. Araştırmanın başlıca hedefi öğrencilerin dönütlerine dayanarak kendilerinin karşılaştıkları ikinci dilde dinlemede yaşadıkları sorunların türlerini ve sıklığını saptamaktır. Çalışmanın diğer bir amacı öğrencilerin akademik ve geleceğe yönelik ihtiyaçları çerçevesinde ikinci dilde dinleme becerilerine olan tutumlarını incelemektir. Öğrencilerin bildirdikleri dinlediğini anlamayla ilgili sorunların sebepleri ve bu sorunları aşabilmek için önerdikleri çözümler de bu çalışmanın kapsamı içerisindedir. Çalışma, İstanbul’da bulunan bir devlet üniversitesinin yabancı diller yüksekokulunda yürütülmüş ve çalışmada hem nitel hem de nicel araştırma verileri kullanılmıştır. CEFR A seviyesinden (n=96), B seviyesinden (n=89) ve C seviyesinden (n=42) olmak üzere toplam 227 öğrenci çalışmaya gönüllü olarak katılmıştır. Öğrencilerin ikinci dilde dinleme hakkındaki tutumları, dinlediklerini anlama sorunları, bu sorunların olası nedenleri ve öğrencilerin bu sorunları çözme önerileri incelenirken ikinci dilde dinlediğini anlama sorunları farkındalık anketi ve bireysel raporlar kullanılmıştır. Nicel data, örüntüler ve sınıflandırmalar saptanarak incelenmiş ve sınıflandırılmıştır. Nitel data ise araştırmacı tarafından sayısallaştırılmış ve istatistiksel veri analizi yazılımı kullanılarak güvenilirlik incelemesi tamamlanmıştır. Bulgular, ikinci dilde dinlediğini anlama sorunlarının başlıcalarının duyduğunu işleme, fonoloji, duyuşsal alan ve kelime bilgisi eksikliği ile ilgili sorunlar olduğunu ortaya koymaktadır. Benzer bir biçimde, öğrencilerin bildirdiği sorunların sebepleri bu baskın sorunlar etrafında toplanmaktadır. Öğrencilerin çözüm önerileri ağırlıklı olarak bireysel çalışma alışkanlıkları, medya kullanımı, dinleme malzemeleri ve belirli dinleme çalışmalarına yoğunlaşmıştır.

This study aims to investigate the L2 listening comprehension problems that Turkish EFL students come across in academic settings in a higher education context. The primary goal of the research is to explore the types and frequency of L2 listening problems based on students’ reports. Another objective of the study is to investigate students’ attitudes towards L2 listening skill within the framework of their academic and future needs. Reasons for the stated L2 listening comprehension problems and students’ suggestions about overcoming the problems were also within the scope of the study. The study was carried out at the foreign languages school of a public university in Istanbul and utilized both qualitative and quantitative data types. A total of 227 students from three CEFR levels, A level (n=96), B level (n=89) and C level (n=42), participated in the study on voluntary basis. Students’ perceptions of L2 listening, the L2 listening problems they face, possible reasons for these problems and their suggestions were elaborated through a survey and a self-report. The qualitative data were analyzed by developing codes and themes and the quantitative data were digitized by the researcher and analyzed on a statistical software. Findings revealed that problems related to processing, phonology, affective domain and vocabulary knowledge were among the leading challenges in L2 listening comprehension for the participants. Likewise, reasons for these problems aggregated around these dominant problem areas. Students’ suggestions focused on self-study habits, use of media, listening materials and specific listening activities.
Keywords: academic listening; akademik dinleme L2 listening; dinlediğini anlama sorunları; ikinci dilde dinleme; listening problems; öğrenci önerileri; students’ solutions