Board game as a tool for teaching etiquette - Sak, Kerime (My University, 2023)
Büyük şehirler, savaş, iç karışıklık veya ekonomik endişeler nedeniyle yer değiştiren bireylerin uğrak yeri olmuştur. Bu şehirler, farklı pek çok topluluğun birleşim noktası olması nedeniyle çeşitli kültürlerin harmanlandığı bir merkez haline gelmektedir. Büyük şehirlerin göç almasının çeşitli faydaları olmasına rağmen, kontrolsüz ve hazırlıksız hareketlilik, göç eden nüfusun büyük şehirlerin kurallarına ve normlarına yabancı olması sebebiyle yerleşik ve yeni gelen toplumlar arasında kültürel çatışmalara ve kültür şokuna yol açabilmektedir. Bu çalışmada farklı kültürlerden gelen ilkokul öğrencilerini özellikle toplu taşıma görgü kuralları konusunda eğitmek için bir kutu oyununu tasarlanmıştır. Ayrıca, öğrencilerin ve öğretmenlerin çokkültürlülüğe ve farklı kültürlerden gelen öğrencilere yönelik tutumlarının araştırılması hedeflenmiştir. Araştırmanın genel amacı “İlkokul öğrencilerinin toplu mekanlarda uyulması gereken görgü kurallarını öğrenmesi için geliştirilen bir kutu oyunu öğrencilerin bu konudaki bilgi düzeyini artırmada etkili midir?” sorusuna yanıt aramaktır. Bu çalışmada uyulması istenen davranışlar için ortak standartları teşvik etmek amacıyla Hayvanlar Yolda adlı bir eğitici kutu oyunu tasarlanmıştır. Çalışmanın önemi, olumlu toplumsal davranışları teşvik eden masa oyununun geliştirilmesi ve uygulanması yoluyla sosyal barış ve hoşgörüye katkıda bulunulmasıdır. Oyun sadece oyunculara değil aynı zamanda ailelerine ve arkadaşlarına da dolaylı olarak fayda sağlamak için eğitim kurumlarında uygulanabilir. Araştırma süreci, ilgili literatürün sistematik gözden geçirilmesi, ihtiyaç analizi, bir kutu oyunu ve bilgi testinin geliştirilmesi, testin geçerliliğinin üç kozmopolit şehirde – Erbil, Bükreş ve İstanbul'da – test edilmesi ve masa oyununun etkinliğini değerlendirmek için bir yarı deney çalışması içermektedir. Çalışma sonucunda Rasch model kapsamında 28 soruluk bir bilgi testi geliştirilmiş, testin yapı geçerliliği incelenmiştir. Çalışmada özel okulların ve devlet okullarının test skorları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Ayrıca Türkiye ve diğer ülkelerin test puanları arasında da anlamlı bir fark bulunmuştur. Deney grubunun ön ve son test sonuçları ile kontrol grubu arasında anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. Devlet okulu ve özel okullar arasında kaydedilen fark, sosyoekonomik durum ile kamu alanındaki görgü kuralları bilgisi arasında bir bağlantı ihtimalini gündeme getirdiğinden gelecekteki araştırmalar için ilham verici olabilir. Ayrıca dileyen araştırmacılar hikaye anlatımı, geleneksel dikte, hafıza kartları gibi çeşitli öğretim tekniklerini karşılaştırarak etkili öğretim stratejilerine dair daha kapsamlı çalışmalar yürütebilir.

Metropolises serve as frequent destinations for individuals displaced by war, internal conflict, or economic concerns. These cities act as melting pots of diverse cultures due to migration from rural to urban areas and from less developed to more developed countries. While migration to metropolises offers various benefits, uncontrolled migration can lead to negative consequences, including a lack of familiarity with the rules and norms of big cities of the incoming population, which can contribute to cultural conflicts among migrant populations. This study aimed to educate primary school students about urban manners, specifically public transportation etiquette, using board games. It also sought to explore students' and teachers' attitudes towards multiculturalism and students from different cultural backgrounds. The main research question was, Will a board game help improve primary school students' knowledge of public transportation etiquette? This study designed an educational board game titled Animals on the Road to promote integration and common standards for acceptable behavior. The study's importance lies in its contribution to social peace and tolerance through the development and implementation of a board game that encourages positive social behavior. The game can be implemented in educational institutions, indirectly benefiting not only the players but also their families and peers. The research process involved a systematic review of related literature, a needs analysis, the development of a board game and knowledge test, testing the validity of the test in three cosmopolitan cities – Erbil, Bucharest, and Istanbul – and a quasi-experiment to evaluate the effectiveness of the board game. A 28-item knowledge test on etiquette knowledge was developed, and the construct validity of the test was examined. A significant difference was found in the test scores between private and public schools as well as test scores between Turkiye and other countries. The results of the quasi-experiment indicated significant differences between the experiment and the control groups. The significant discrepancy between the test scores of public and private schools is worthwhile for further research since it raises the possibility of a link between socioeconomic status and knowledge of public space etiquette. Future research could also broaden its reach to compare diverse teaching techniques, such as storytelling, traditional dictation, flashcards, and others, to have a more comprehensive understanding of efficient instructional strategies.
Keywords: Business etiquette; Çocuklar ve gençler için görgü kuralları; Educational games; Eğitici oyunlar; Etiquette for children and teenagers; game-based-learning; görgü kurallarına dair bilgi testi; İş görgü kuralları; knowledge test on etiquette; kutu oyunu; oyun temelli öğrenme board game; public transportation etiquette; Rasch model; toplu taşıma görgü kuralları; Türkiye