Stratejik rekabet amacına yönelik çevre maliyetlerinin rolü - Öktem, Begüm (My University, 2011)
Çevre sorunları sanayi devrimiyle birlikte ortaya çıkmıştır. Toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için mal ve hizmet üreten işletmeler, doğal kaynakları kullanıp, bunun sonucunda atıklar ortaya çıkarmıştır. Sanayileşme ve hızlı nüfus artışıyla çevreye daha fazla zarar verilmiş, insanın bu zararı önleme çabaları artmıştır. Günümüzde ekonomik ve teknolojik yeniliklerle işletmelerde rekabet gücü artmıştır. Artan rekabet ortamında varlıklarını korumak ve sürdürmek isteyen işletmelerin, bu ortama uyum sağlamak için strateji belirlemeleri gerekmiştir. Bu stratejileri belirlerken çevreye verdikleri önem daha önemli hale gelmiştir ve böylece çevre bilinci kavramı ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla işletmelerin faaliyetlerini yürütürken çevre bilincini ön planda tutmaları, çevreyi koruyan ve geliştiren stratejiler izlemeleri gerekli hale gelmiştir. İşletmeler çevreye duyarlı olmak maksadıyla üretim sistemlerinde, kullanılan madde ve malzemelerinde değişiklikler yapmışlar ve çevreye bırakılan atıklarını kontrol altında tutmak zorunda kalmışlardır. Bu durum işletmelere ek maliyet getirmiştir. Bu maliyetlere çevresel maliyetler denmektedir. Bu tez çalışmasında stratejik rekabet halinde olan işletmelerin genel rekabet stratejileri incelenerek, hangi stratejileri uygulamanın olumlu sonuçlar verdiği değerlendirilmiş, işletmelerin katlandıkları çevresel maliyetler ve bu maliyetlerin nasıl azaltılabileceğine yer verilmiştir. İşletmeler üzerinde uyguladıkları stratejiler ve çevresel maliyetleri incelenmiş, sonuçlar istatistiki olarak değerlendirilip sonuca ulaşılmak amaçlanmıştır. Strateji, rekabet stratejisi, maliyet, çevresel maliyetler

Environmental problems have occured together with the industrial revolution. Businesses which produce goods and services to meet the needs of the communities have used natural soruces and so produced waste. Industrialization and rapid population growth destruction have increased day by day.Nowadays, competition power of the businesses have increased together with the economical and technological achievements. The businesses which want to protect and sustain their presence in the increasin competitive atmosphere have needed to determine strategies in order to harmonize this atmosphere. The importance which the businesses have provided fort he environment have raised the concept “environmental conscious”. Therefore, it has become necessary to keep environmental conscious in the front stage and to follow improving strategies while the businesses are conducting their activities. In order to be sensitive towards the environment, the businesses have made changes in the raw materials and components used in the production lines and have had to keep under control the waste which is released to the environment. This situation has brought additional costs to the businesses. These costs are called “environmental costs”.In this finishing thesis study, the questions such as general competition strategies of the businesses competing strategically have been examined; which strategies have produced positive results have been assessed; the environmental costs and how the businesses can decrease these costs have been taken into consideration. The environmental costs and the strategies which the businesses implemented for these have been examined and the results have been evaluated to reach the conclusion. Strategy, competitive strategy, cost, environmental costs
Keywords: Muhasebe; Rekabet; Stratejik Rekabet