Toprak kaynaklı ısı pompalarında ekserji analizi - Patlar, Ömer (My University, 2006)
TOPRAK KAYNAKLI ISI POMPALARINDA EKSERJİ ANALİZİ Dünya nüfusu ile paralel artış gösteren enerji tüketim miktarı, insanları yeni enerji kaynakları aramaya ve varolan enerji kaynaklarını verimli kullanmaya zorlamaktadır. İhtiyaç duyulan enerjinin büyük bir kısmının ithal olarak elde edildiği ülkemizde, enerjinin tasarruflu kullanılması büyük önem taşımaktadır. Enerji sarfiyatının büyük bir kısmı ısıtma sistemlerinde kullanılmaktadır. Bu nedenle ısıtma sistemlerinde aranan başlıca özellikler konfor ve düşük enerji sarfiyatıdır. Isı pompası, ısı enerjisini bir ortamdan diğer bir ortama taşıyan ve elektrikle beslenen bir sistemdir. Bilindiği üzere enerji vardan yok, yoktan var edilemez; sadece ya biçim değiştirir ya da bir yerden bir yere taşınır. Isı pompası da adını, ısı enerjisini bir ortamdan diğer bir ortama “pompalama” veya “taşıma” kabiliyetinden alır. Bu çalışmada ısı pompasının çalışma prensibi, ısı pompası çeşitleri, ısı pompalarını oluşturan elemanlar anlatılmış ve toprak kaynaklı bir ısı pompası sistemine ekserji analizi uygulanarak ekserji kayıpları belirlenmiştir.

EXERGY ANALYSIS OF GROUND SOURCED HEAT PUMPS Energy consumption of the world which is simulatenously growing with the world’s population urge humans to find new energy sources and to efficently use existent ones. In our country, in which majority of needed energy is imported, it has a big importance to providently use energy. Most of energy is consumpted for heating. So that, the main properties which are requried on heating system are comport and low energy consumption. Heat pump is a device that transports energy from somewhere to another and it’s a system that energized by electricity. As it is known, energy can’t be created from nothing or can’t be annihilated, ıts form just could be changed or could be translated. Heatpump got its name from its function – carring and pumping heat from place to place. In this study, working principle of the heating pump, its kinds, the equipments which consists heating pump will be explaned and an exergy analysis applied ground sourced heat pump system’s energy wasting will be examined.
Keywords: Isı Pompaları; Makine Eğitimi