Yapı Makinaları Kullanımında Karşılaşılan İşKazalarının Azaltılmasına Yönelik Değerlendirmeler veÖneriler - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Sektörde işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden yapılan araştırmalar ve istatistikler dikkatli bir biçimde incelenecekolursa yapı makinaları kaynaklı kazaların ne denli ciddi sonuçlara yol açtığı daha rahat gözlenebilecektir. Yapımakinaları kaynaklı iş kazaları, sonuçları itibari ile sektördeki diğer iş kazaları ile karşılaştırıldığında ölümleya da sürekli iş görmemezlikle sonuçlanan kazalar bakımından üst sıralarda yer almaktadır. Yapı makinalarınınverimlilikte sağladığı avantajların yanı sıra işçi sağlığı ve iş güvenliği bakımından getirdiği risklere bağlı dezavantajlarıda değerlendirilmelidir. İnşaat sahalarında kullanılan bu makinaların doğurduğu, en ufak bir dikkatsizlikteciddi sonuçları olan bu iş kazalarından en az hasarla kurtulabilmek için bir takım tedbirler almak zaruri olmuştur.En önemli tedbirler arasında şantiye trafik ve iş güvenliği planının hazırlanması, bu konuda sorumlulukların dağıtılmasıve ayrıca operatörlere ve işçilere yönelik eğitimler ile makinaların bakım ve onarımlarının zamanındayapılması gelmektedir. Bu çalışmada öncelikli olarak Türkiye’deki iş kazalarında mevcut olan istatiksel veri bilgilendirmeleriüzerinde durulmuştur. Seçilen saha çalışması sonuçlarını da kullanarak iş makinalarını kullanan operatörlerineğitimlerinin ve makine hakkındaki bilgi sahibi olmalarının ne kadar önemli olduğuna dikkat çekilmeyeçalışılmıştır. Son olarak da operatör eğitimi konusunda Türkiye’deki eksikliğe vurgu yapılmıştır.

If the researches and statistics about occupational health and safety in the sector are examined carefully, it can be observed that the serious consequences of the accidents caused by the construction machinery cause more serious results. Occupational accidents caused by construction machines are at the top of the accidents due to deaths or permanent inefficiencies compared to other occupational accidents in the sector. The disadvantages of construction machines due to their advantages in terms of productivity as well as the risks of occupational health and safety should be evaluated. It has been necessary to take some measures in order to be able to get rid of these work accidents with the least damage caused by these machines used in construction sites, which have serious consequences in the slightest carelessness. The most important measures include the preparation of the construction site traffic and work safety plan, the distribution of responsibilities in this regard, as well as the training of operators and workers and the maintenance and repair of the machines on time. This study focused on existing statistical data to inform priority in work accidents in Turkey. By using the results of the selected field work, it has been tried to draw attention to the importance of the trainings of the operators using the machines and their knowledge about the machine. Finally, the emphasis on the lack of operator training has been done in Turkey.
Construction Machinery Use Evaluations and Recommendations for Reducing Occupational Accidents