1960 sonrası duvar resmi - Mertcan, Şükran (My University, 2024)
1960 Sonrası dünyada kamusal alanı dönüştüren ekonomik, politik, kültürel ve sanatsal faktörler ve bunların değerlendirildiği kuramsal çalışmaların çerçevesinde duvar resminin bunlardan nasıl etkilendiği ve aynı zamanda nasıl etki ve katkılar sunduğunu incelemek, duvar resminde oluşan yeni paradigmaları anlamak ve bu paradigmaların yönelimlerini ve değişim potansiyelini keşfetmek için gereklidir. 1960 sonrası kamusallık ve kamusal alan bağlamında düşünce ve eser üreten düşünürlerin çizdiği kuramsal çerçeve ile kamusal alanda eser üreten duvar resmi sanatçılarının ve sanatçı topluluklarının pratik çabasını ortak bir metin içinde değerlendirmek, duvar resminin bundan sonrasında nereye ve ne şekilde evrileceğini öngermeye katkı sağlayacaktır. 1960 sonrası dönemde sanatın ulaştığı zengin aşamaların duvar resmindeki yansımaları ve duvar resminin tarihsel olarak yaşadığı bu önemli sıçramanın nasıl ve neden ‘yeni paradigmalar’ olarak adlandırılması gerektiğini ortaya koymak bu tezin amaçlarının başında gelmektedir. Bu amaçla, öncelikle kuramsal çerçevede kavram ve olgular tanımlandıktan sonra sanatçı ve eser örnekleriyle bu tanımların nasıl görünür hale geldiği ortaya konulmaya çalışıldı. Sanatçı ve sanatçı topluluklarının üretim pratiklerinin yanısıra sürece kuramsal katkılarının neler olduğu incelenirken, bu katkıların ileriye doğru olası etkileri ile ilgili öngörüler geliştirilmeye çalışıldı.

Within the framework of the economic, political, cultural and artistic factors that have transformed the public sphere in the post-1960 world and the theoretical studies evaluating these factors, it is necessary to examine how mural painting has been affected by these factors and how it has influenced and contributed to them in order to understand the new paradigms that have emerged in mural painting and to discover the orientations and potential for change of these paradigms. After 1960, evaluating the theoretical framework drawn by thinkers who produced thoughts and works in the context of publicness and public space and the practical efforts of mural artists and artist communities producing works in the public sphere in a common text will contribute to predicting where and how mural painting will evolve from now on. In the post-1960 period, one of the main aims of this thesis is to reveal the reflections of the rich stages reached by art in mural painting and how and why this important leap that mural painting has experienced historically should be called 'new paradigms'. For this purpose, firstly, concepts and phenomena were defined within the theoretical framework, and then it was tried to reveal how these definitions became visible through examples of artists and works. In addition to the production practices of artists and artist communities, the theoretical contributions of artists and artist communities to the process have been analyzed, and predictions about the possible effects of these contributions in the future have been tried to be developed.
Post 1960 mural
Keywords: Art painting; Duvar Resmi; Kamusal Alan; Kamusallık; Mural; Mural Publicness; Public Space; Resim sanatı