Okul öncesi eğitim kurumlarında din ve ahlak eğitimi - Özeri, Zeynep Nezahat (My University, 2001)
Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Din ve Ahlâk Eğitimi adlı tez üç bölümden meydana gelmektedir. Tezin birinci bölümünde okul öncesi dönemi kapsayan üç-altı yaş çocuğunun gelişim özellikleri ele alınmıştır. Ayrıntılı olarak üç, dört ve beş yaş çocuğunun; genel özellikleri, motor, dil, duygusal, sosyal ve bilişsel gelişim özelliklerinin yanı sıra çocuktaki Allah anlayışı, dinî mensubiyet, dua ve ölüm konularına ait gelişimlerinin anlatıldığı din gelişimi ve psikanalitik, sosyal öğrenme ve bilişsel gelişim kurumlarına göre ahlâk gelişimleri açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, okul öncesi eğitim kurumları; tanımı, önemi, Avrupa ve Türk Eğitimi açısından tarihçesi, amaç ve ilkeleri, çeşitleri ve personeli açısından incelenmiştir. Ayrıca okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan program hakkında bilgi sunulmuştur. Bu bilgiler içerisinde, program tanımı, okul öncesi eğitimde dikkat edilecek prensipler, yıllık program, konu analizi, günlük plan, okul öncesi eğitimde kullanılan etkinlikler ve günlük eğitim rneği gibi konulara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise okul öncesi eğitim kurumlarında din ve ahlâk eğitimi konularının tanıtımı, Almanya ve A.B.D. ’de okul öncesi eğitim kurumlarında din ve ahlâk eğitimi uygulamaları ve okul öncesi eğitim kurumlarında din ve ahlâk eğitimine yönelik, din eğitimi ile ilgili Allah Kavramı, Hz. Muhammed ve Kur’an-ı Kerim konuları ve ahlâk eğitimi ile ilgili saygı, yardımlaşma ve dürüstlük konuları ele alınarak program örnekleri sunulmuştur. THESIS

Thesis of the Religious and Moral Education at Pre-School Educational Institutions is composed of three sections. In the first section of the thesis development characteristics of the three-six years old child which covers the pre-school period are analysed. General characteristics of the three, four and five years old child’s, motor, language, emotional, social and cognitive development characteristics, also the understanding of Allah of a child, religious identity, pray and death subjects development in religious development and moral development according to the psychoanalytical, social learning and cognitive development theory are explained. In the second section, the definition of the pre-school educational institutions, its importance, its history from the European and Turkish educational system, its objectives and principles, types of the pre-school educational institutions and its personnel are examined. Also information about the program that is applied in the pre-school educational institutions is given. In these informations, the subjects like definition of the program, the principles that should be awared of in pre-school education, annual program, analysis of the subject, daily plan, the activities that are used in pre-school education and daily educational program sample are given. In the third section, introduction of religious and moral education at the pre-school educational institutions, The application of religious and moral education at the pre-school educational institutions in Germany and USA, and the concept of Allah related to religious education, Hz. Muhammed and the Holy Qur’an subjects, and respect, helping to another and honesty related to religious and moral education at pre-school educational institutions are analysed and sample programs are also presented.
Keywords: DİN EĞİTİMİ; Eğitim, Okul Öncesi; OKUL ÖNCESİ EĞİTİM