Ku’ran-ı Kerim’in inzali aşamasında muvafakat olgusu - Alpaydın, Mehmet Akif (My University, 2010)
Vahiy, Sünnet, Muvafakat, Sahabe, Ömer ÖZET KUR’AN-I KERİM’İN İNZÂLİ AŞAMASINDA MUVÂFAKAT OLGUSU Tezimizde, “Hz. Peygamber’in ashâbının bazı davranışlarının, isâbetliliğine binâen, vahiyle teyîd edilmesi” şeklinde kısaca tanımlayabileceğimiz muvâfakat hâdisesini ele aldık. Bu bağlamda, çalışmamızda, olayın felsefesini ortaya koyduktan sonra, konu ile alâkalı rivayetlere bütüncül bir şekilde bakarak, bir anlamda hâdisenin vukû bulabilirliğini ispat etmeye çalıştık. Birinci bölümde ashâbın, Hz. Peygamber’in yanındaki konumlarını, onun sünneti karşısındaki tutumlarını ortaya koymayı hedefledik. Bunu yapmadan önce sünneti tanımladık ve teşrîdeki yerini belirttik. İkinci bölümde, Kur’ân’daki nas-olgu ilişkisini ortaya koymaya çalıştık. ilk olarak vahyi tanımladık. Daha sonra vahye etki eden faktörleri, sosyal şartlar ve beşeri boyut başlıkları altında beyan ettik. Daha sonra muvâfakat terimini açıkladık ve ashâba atfedilen muvâfakat rivâyetlerinden örnekler sunduk. Üçüncü bölüme ise, bu hâdise ile özdeşleşmiş olan Hz. Ömer’in hayatını ve onun özel birtakım meziyetlerini kısaca anlatmaya çalıştık. Daha sonra ise Hz. Ömer’in muvâfakatlerini (Muvâfakat-ı Ömer) sıraladık ve araştırmamızı bitirdik. Revelation, Sunnah, Muvafaqah, Ashab, Omar

THE FACT OF MUWAFAQAH DURİNG THE PROCESS OF QURAN’S REVELATİON Subject of this master thesis was Muvafaqah which could briefly be defined as the “confirmation of the behaviours of Prophet Muhammed’s friends/ Ashab by Revelation”. In this study, I tried to prove the existence of this matter by examining the philosophical aspect with a broader look at the material related to the subject. In section 1, I aimed at putting forward Ashab’s status next to the Prophet and their attitudes towards his Sunnah. But before doing this, I described Sunnah and its place in Sheriah (the Islamic Law). In section 2, I tried to explain the relation between nas and fact/ phenomenon. First, I defined Revelation and then categorised the factors effecting Relevation in two headings as Social Conditions and Human Aspects. After that, I described Muvafaqah and gave some examples of Muvafaqah referring to Ashab. In the last section, I shortly tried to give some information about the life and some special virtues of Hz. Omer, who was identfied with the subject of Muvafaqah. Finally, I listed the Muvafaqah of Hz Omer and then finalised the study.
Keywords: İslam Dini; Kur’an-ı Kerim; Tefsir