Bilgi ekonomisine geçiş sürecinde finansal piyasalarda stratejik rekabet olgusu: Bankacılık sektörü üzerine bir uygulama - Karabay, Melisa Erdilek (My University, 2010)
Ekonomisi, Stratejik Rekabet, Bankacılık Sektörü, Bilgi Yönetimi ÖZET BİLGİ EKONOMİSİNE GEÇİŞ SÜRECİNDE FİNANSAL PİYASALARDA STRATEJİK REKABET OLGUSU: BANKACILIK SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA Günümüzün hızla değişen ve rekabetin arttığı iş dünyasında geleneksel stratejiler rekabet piyasasındaki önemini giderek yitirmeye başladığından yerini küresel yaklaşımlara bırakmaktadır. İşletmeler de rakipleriyle mücadele edebilmek ve mevcut kaynaklarını etkili bir şekilde kullanabilmek için sürekli olarak rekabet stratejilerini güncellemek gereğini duymaktadırlar. Bu bağlamda bilgi ekonomisinde rekabet edebilmek için bilgi ve enformasyonun finansal kurumlarda entelektüel birer varlık olarak kabul edilmesi son derece önemlidir. Bu bütün sektörler için geçerli olmakla beraber ekonominin motoru olan finans sektöründe ayrı bir önem arz etmektedir. Nitekim mali piyasalardaki oyuncular da bilgiyi rekabet politikalarında stratejik bir varlık olarak kullanmaya başlamışlardır. Finans sektöründeki yeni stratejik eğilim, yükselen piyasalarda sürdürülebilir rekabet gücünü elde etmek ve korumak amacıyla bilgi tabanlı bir stratejilerin rekabetçi bir yaklaşım olarak ele alınmasıdır. Bu ise bankalarda örtük bilginin ortaya çıkarılması ve kullanılmasını amaçlayan bilgi tabanlı faaliyetlerin organizasyon içine yayılması olarak algılanmasıyla mümkün olacaktır. Bu çalışma ile bilgi ve teknoloji yoğun bir yapı arz eden bankacılık sektöründeki bilgi varlıklarının stratejik önemi Türk bankacılık sektörünü kapsayan bir uygulama vasıtasıyla ortaya konmaya çalışılmıştır. Bilgi yönetiminin doğru algılandığı ve stratejik bir rekabet aracı olarak bankaların rekabet politikalarına yön verdiği görülmekle beraber Türk bankacılık sektörünün bilginin operasyonel ve yönetsel olarak yönetilmesi sürecinde erken safhalarda yer aldığı tespit edilmiştir. Knowledge Economy, Strategic Competition, Banking Sector, Knowledge Management

THE PHENOMENON OF STRATEGIC COMPETITION IN FINANCIAL MARKETS DURING THE PROCESS OF TRANSITION TO KNOWLEDGE ECONOMY: AN APPLICATION UPON THE BANKING SECTOR Since they started to lose their significance they used to have, conventional strategies have started to give way to global approaches in the rapidly changing contemporary business world. Therefore, entities find it necessary to continuously update their competition strategies to be able to compete with their competitors and effectively use their available resources. In this context, in order to be able to compete within knowledge economy, it is of utmost importance for data and knowledge to be accepted as intellectual assets. Though this is valid for all sectors, it has specific importance in finance sector, being the engine of the economy. As a matter of fact, players in financial markets have already started to use knowledge as a strategic asset in their competition policies. The new strategic trend in finance sector is to consider the knowledge based strategies as a competitive approach with the purpose of obtaining and maintaining a sustainable competitive power in rising markets. This would be possible by perceiving the knowledge based activities with the purpose of revealing and using the implied information throughout the organization. With this study, the strategic importance of knowledge assets within the banking sector which demonstrates a structure dense in information and technology is tried to be set forth through an implementation covering Turkish banking sector. Though it is observed that knowledge management is appropriately perceived and guides the competition policies of banks as a strategic competitive tool, it is also determined that Turkish banking sector is at its earlier phases for managing knowledge in terms of operation and management.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Bilgi Ekonomisi; Finansal Piyasalar; Stratejik Rekabet