Hastanede çalışan sağlık personelinin şiddete maruz kalma durumları, iletişim ve problem çözme becerileri ve etkileyen faktörler - Ergitürk, Özgün (My University, 2019)
ÖZETAmaç: Araştırma, hastanede çalışan sağlık personelinin şiddete maruz kalma durumları, iletişim ve problem çözme becerileri ve şiddete maruz kalma durumlarını etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla, tanımlayıcı-ilişki arayıcı tasarımla yürütüldü.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı-ilişki arayıcı tasarımla yürütülen araştırma gerekli izinler alındıktan sonra Kasım 2017- Mart 2018 tarihleri arasında İstanbul'da iki eğitim araştırma hastanesinde çalışan gönüllü 468 sağlık çalışanıyla tamamlandı. Veriler, 37 sorudan oluşan Sosyodemografik Özellikleri Tanılama Formu, İletişim Becerileri Ölçeği (İBÖ) ve Yetişkin Problem Çözme Ölçeği (YPÇÖ) ile toplandı. Ölçek puanları ile bağımsız değişkenler arasındaki ilişki Kruskal Wallis Varyans analizi, Mann-Whitney U testi ile, sayımla belirtilen veriler ise Ki-Kare testi ile değerlendirildi. Değişkenlerin etki büyüklüklerini incelemek için lojistik regresyon analizi kullanılmıştır.Bulgular:Sağlık personellerinin %42,9’unun şiddete maruz kaldığı belirlendi. Kadınların (%82,1) erkeklerden (%17,9), acil serviste çalışanların (%44,8) diğer serviste çalışanlardan istatistiksel olarak anlamlı daha fazla şiddete maruz kaldığı bulundu (p<0,05). Çalışanlar, İletişim Becerileri Ölçeği (İBÖ) ve Yetişkin Problem Çözme Ölçeği (YPÇÖ) tüm alt boyutlarından ortalamanın üstünde puan aldılar.Sonuç:Sağlık personelinin şiddete maruz kalma oranı yüksek bulundu. Şiddet oluşumunda yetersiz ortam koşulları, stresli çalışma ortamın, sağlık personeli başına düşen hasta sayısı, dinlenme süreleri gibi faktörlerin etkili olduğu belirlendi.

ABSTRACTAim:This study was conducted to determine the exposure to violence, communication and problem solving skills and related factors of health personnel working in hospitals.Material and Method:The descriptive and correlation-seeking study was carried out with 468 healthcare employees of two Education and Research Hospital located in Istanbul between November 2017 and March 2018. The data were collected with a questionnaire consisting of 37 questions, Communication Skills Scale (CSS) and Adult ProblemSolving Scale (APSS). The relationship between scale scores and independent variables was evaluated by Kruskal Wallis variance analysis and Mann-Whitney U test. Data specified by census evaluted with Chi-Square test.Results:42.9% of health workers were exposed to violence. Women (82.1%) experienced more severe violence than men (17.9%) and those working in the emergency department (44.8%) than those working in the other service (p <0.05).Employees scored above average in all sub-dimensions of the Communication Skills Scale (CSS) and Adult Problem Solving Scale (APSS).Logistic regression analysis was used to examine the effect sizes of the variables.Conclusion:The rate of exposure of health personnel to violence was high.Factors such as inadequate environmental conditions, stressful working environment, number of patients per health personnel, resting periods were found to be effective in the formation of violence.
Keywords: Communication skills; Health personnel; Hemşirelik; İletişim becerileri; Nursing; Problem çözme Healthcare worker; Problem solving; Sağlık personeli; Şiddet; Violence