Parasal aktarım mekanizmalarından kredi kanalının büyümeye etkisi : bir uygulama - Türkmen, Ertan (My University, 2020)
PARASAL AKTARIM MEKANİZMALARINDAN KREDİ KANALININ BÜYÜMEYE ETKİSİ: BİR UYGULAMAParasal ekonominin reel ekonomiye etkisi parasal aktarım olarak adlandırılan mekanizmalar ile takip edilmeye çalışılmaktadır. Para politikalarının ekonomiye etkisini açıklayan parasal aktarım mekanizmalarından kredi kanalı, fonlamanın Türkiye gibi sermaye piyasalarından daha ziyade bankaların aracılığı ile yapıldığı ekonomiler için önem arz etmektedir. Çalışmanın amacı, [2004Ç1-2020.Ç1] çeyreklik verilerle, yıllık bazda, bir parasal aktarım mekanizması olarak kredi kanalının Türkiye’de etkinliğinin belirlenmesi ve bu kanalın daha etkin hale getirilmesi için önerilerde bulunmaktır. Bu amaçla öncelikle, para politikaları amaçları, araçları ve parasal aktarım mekanizmaları ile ilgili kavramsal ve teorik bilgiler açıklanmıştır. Kredi kanalının işleyişi ve kredi piyasalarındaki asimetrik bilginin oluşumu irdelenmiş, ardından ekonomik büyüme modelleri dikkate alınarak parasal aktarım kanallarından kredi kanalının ekonomik büyüme ile ilişkisi kuramlanmıştır. Seçilmiş ülkelerin ve Türkiye’nin uyguladıkları para politikaları ve hedefleri ele alınmış , ülkelerde kredi kullanımı verilerle incelenmiştir. Son bölümde uzun dönem ilişkiler için eşbütünleşme, kısa dönem ilişkiler için hata düzeltme modeli ile tanımlanan VAR model yardımıyla varyans ayrıştırma ve etki-tepki analizleri, son aşamada ise, Granger Nedensellik analizi uygulanarak, kredilerin Türkiye’de etkinliği test edilmiştir.Çalışmanın bulgularına göre parasal aktarım mekanizması değişkenleri ile büyüme arasında hem uzun dönem hem de kısa dönem istatistiki açıdan anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Kredi kanalının ekonomik büyümeye etkisi olduğu ve bağımlı değişken olarak alınan GSYİH değişkeninin banka kredilerinin yanısıra diğer bağımsız değişkenler ile çift yönlü nedenselliğinin varlığı tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucu, parasal aktarım mekanizmalarından kredi kanalının Türkiye’de etkin olduğu yönündedir.

THE EFFECT OF THE CREDIT CHANNEL AS A MONEY TRANSMISSION MECHANISMS ON GROWTH: AN APPLICATIONThe effect of the monetary economy on the real economy is monitored through mechanisms called monetary transmission. Credit Channel, as a Monetary transmission mechanism explaining the effect of monetary policy to the economy, is of great importance for economies such as Turkey where funding is done through banks rather than from capital markets. The aim of the study is to test the effectivenes of credit channel in Turkey for the period [2004Q1-2020.Q1] with quarterly data on an annual basis and make suggestions in order to make the channel more effective. In the first part of study conceptual and theoretical information about monetary policy objectives, tools and transmission mechanisms is given. After mentioning about operational framework of the credit channel, the asymmetric information surrounding credit markets, models and measurement of economic growth, the relationship between credit channel and economic growth has been theorized. The monetary policies, policy targets and the credit utilization data of selected countries and Turkey were analyzed. In the final part of our study, via applying the VAR model defined by the cointegration for the long-term and error correction model for short term relations of variables, variance decomposition and impulse-response analysis were tested and in the last step the Granger causality analysis was applied to test the efffectiveness of credit channel in Turkey.According to the findings of the study, both long-term and short-term statistically significant relationships between monetary transmission mechanism variables and growth were determined. It has been determined that the credit channel has an effect on economic growth in the long run and that the GDP variable, which is taken as the dependent variable, has bilateral causality with other independent variables besides bank credits. The results of the study is that the credit channel of monetary transmission mechanism is active in Turkey.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; cointegration analysis; credit channel; eşbütünleşme analizi; Granger Causality Test; Granger Nedensellik Testi; kredi kanalı; Monetary transmission mechanisms; Parasal aktarım mekanizmaları; VAR; VAR Model