Aracı kurumlarda uygulanan iç kontrol sistemi ve etkinliğinin ölçümü - Yumuşak, Yeşim (My University, 2007)
ARACI KURUMLARDA UYGULANAN İÇ KONTROL SİSTEMİ VE ETKİNLİĞİNİN ÖLÇÜMÜ Günümüzde aracı kurumlar faaliyetlerinin verimliliğini arttırmak, mali raporlarını doğru ve güvenilir hale getirmek, işlemlerin yasa ve yönetmeliklere uyumunu sağlamak dolayısıyla itibarlarını korumak ve kar hedeflerine ulaşmak amacıyla iç kontrol sistemlerini kurup, devamlılığını sağlamışlardır. Etkin iç kontrol sistemi aracı kurumun merkez dışı örgütleri dahil tüm iş ve işlemlerinin yönetim stratejisi ve politikalarına uygun olarak düzenli, verimli ve etkin bir şekilde mevcut mevzuat ve kurallar çerçevesinde yürütülmesi, hesap ve kayıt düzeninin bütünlüğünün ve güvenilirliğinin, veri sistemindeki bilgilerin zamanında ve doğru bir şekilde elde edilebilirliğinin sağlanması, hata, hile ve usulsüzlüklerin önlenmesi ve tespiti amacıyla makul bir güvence sağlamak üzere aracı kurumda uygulanan organizasyon planı ile bunlara ilişkin tüm esas ve usulleri içeren yönetim kurulu üyeleri, yönetim ve diğer personeli tarafından tasarlanıp, gerçekleştirilen bir süreçtir. Bu çerçevede aracı kurumların iç kontrol sistemleri etkili organizasyon planı, risk planlaması, ayrıntılı iş akış prosedürleri, güvenilir bilgi sistemi, iletişim, iç kontrolün gözetimi ve iç denetim fonksiyonu ile etkinleştirilebilmiştir. Türkiye sermaye piyasasında aracılık faaliyetinde bulunan aracı kurumların iç kontrol sistemlerinin etkinliğini ölçmek amacıyla yapılan anket çalışmasıyla bu kurumların etkin iç kontrol sistemlerine sahip oldukları ve iç kontrol sistemlerinin devamlılığını sağlamak amacıyla sürekli gözetim ve iyileştirme yaptıkları belirlenmiştir. Sonuçlar incelendiğinde aracı kurumların karşılaşabilecekleri riskleri minimize etmek için iç kontrol mekanizmalarını etkinleştirmeye gayret ettikleri gözlemlenmiştir.

INTERNAL CONTROL ENFORCED IN BROKERAGE HOUSES AND MEASURING ITS EFFICIENCY Brokerage houses have designed their own internal control systems and made their continuity for increasing effectiveness and efficiency of operations, making reliability of financial reporting and complying with applicable laws and regulations. Accordingly, they have guarded their own reputation and attain profit target. Effective internal control is a process effected and improved by board of directors, management and organization's people which contains organization plan and related its policies and procedures and provides reasonable assurance. It is used for assimilating the operations coordinated,efficient and compatible with management strategy and policies that are carried out with existing laws and regulations; providing integrity and reliability of accounts and records; getting precise information on time in information system; protecting and establishing error, collusion and infraction of rules in main establishment and its branches. In this framework, internal control systems of the brokerage houses have been activated with functions of organization arrangement, risk planning, detailed workflow procedures, reliable information systems, communication, monitoring and internal audit. The brokerage houses have had effective internal control systems and they have always monitored and affected improvements for maintaining their own internal control systems that have been determined with a survey which has been conducted with a view to measure the efficiency of internal control systems in the brokerage houses engaged in activities in the Turkish capital markets. When the results have been analized, this has been determined that the brokerage houses try to make their own internal control systems effective for risk minimizing.
Keywords: Muhasebe; Sermaye Piyasası