İTHALAT VE İHRACAT ENFLASYONU ŞOKLARININ TÜRKİYE CARİ İŞLEMLER HESABI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Cari İşlemler Hesabı, bir ülkenin ihraç ve ithal ettiği mallar ve hizmetlerin kaydedildiği hesap olması nedeniyleÖdemeler Bilançosunun en önemli ana hesabıdır. Ekonominin performansını ve temel sorunlarını anlamakaçısından öneminden ötürü cari işlemler hesabı, politika yapıcılar tarafından karar sürecinde dikkate alınır.Türkiye’de kriz dönemleri dışında, cari işlemler hesabının uzun yıllardır sürekli olarak açık vermesi, çözümbulunmaya çalışılan yapısal bir sorundur. Bu çalışmada çalışmada ithal malların ve ihraç edilen mallarınfiyatlarında beklenmeyen bir artış yaşandığında Türkiye’nin Cari İşlemler hesabının nasıl etkilendiğiaraştırılacaktır. Bu amaçla bu çalışmada ekonomik değişkenlerin zamana göre değişimini tanımlayan, genelolarak mikro temellere dayanan DSGE (Dinamik Stokastik Genel Denge) modeli kullanılmıştır. DSGEmodellerinin temel varsayımları piyasaların fiyat ve miktar ayarlamalarıyla temizlendiğidir. Türkiye için cariişlemler hesabı dinamiklerini incelemek amacıyla bu çalışmada kullandığımız DSGE modeli, Escude (2012)tarafından geliştirilen ARGEMmin modelinin Türkiye’ye uyarlanmış halidir. Model Dynare paket programıkullanılarak kalibre edildi ve uygulandı. İhracat ve ithalat enflasyonu şoklarının cari işlemler hesabı üzerindekietkisi etki tepki fonksiyonlarıyla gösterilmiştir.

The current account is the primary account of the balance of payments. Because that measures all transactions that involve economic values of goods, services, primary income, and secondary income. We can understand performance of the economy and its main problems with current account so that it is taken into consideration by the policymakers in the decision process. Current account deficit became persistent structural problem in Turkey. In this study, we investigate, how Turkey's current account is affected when there is an unexpected increase in the prices of imported goods and exported goods. For this purpose, we used a DSGE model. Based on micro-baselines in general, DSGE (Dynamic Stochastic General Equilibrium) models describe the change of economic variables over time. The basic assumption of DSGE models is that markets are cleared with price and quantity adjustments. DSGE models are widely used to investigate the effectiveness of economic policies. In this study, ARGEMmin DSGE model developed by Escude (2012) for a Small Open Economy (SOE) is adapted to Turkey in order to study the dynamics of Current Account in Turkey. The model is calibrated and implemented in Dynare. The impacts of export and import inflation shocks on the current account dynamics are shown by obtaining impulse response functions.
THE IMPACT OF IMPORT AND EXPORT INFLATION SHOCKS ON TURKEY CURRENT ACCOUNT
Keywords: İşletme