Kendini temizleme özelliği olan malzeme yüzeylerinin ürün tasarımında kullanım alanları - İlginli, Ayşe Seçil Dereli (My University, 2020)
Kendini temizleme özelliği malzemeye çeşitli yöntemler ile kazandırılabilen bir özellik olup, malzemenin kullanım potansiyelini genişletmiş, gelişen teknolojinin ürün tasarımına yansıma yöntemlerinden biri olmuştur.Kendini temizleme özelliği olan malzeme yüzeylerinin ürün tasarımında kullanım alanlarının incelenerek ürüne sağladığı katkıların tartışılması ve bu bağlamda kaynak niteliğinde ileriye dönük sonuçlar ortaya konması bu çalışmanın temel amacıdır.Tez, kendini temizleme özelliğine yönelik önemli kavramların ve bu özelliğin temel prensiplerinin ele alındığı ikinci bölüm, malzemeye bu özelliğinin kazandırılmasının öneminin anlatıldığı üçüncü bölüm, malzemeye kendini temizleme özelliği kazandırılma yöntemleri ile ilgili bilgilerin aktarıldığı dördüncü bölüm, kendini temizleyen malzeme yüzeylerinin kullanım alanları hakkında bilgi verilerek ürün örnekleri üzerinden bu yüzeylerin ürün tasarımına katkılarının incelendiği beşinci bölümden oluşmaktadır.

The self-cleaning is a feature that can be added to the material by various methods, it has expanded the usage potential of the material and became one of the methods of reflecting the developing technology to the product design.The main purpose of this study is to examine the usage areas of self-cleaning materials in product design and to examine their contribution to the product and to present forward-looking results in this context.The thesis consists of the second part which deals with important notions related to self-cleaning feature and basic principles of this feature, the third part where the importance of gaining this feature to the material is explained, the fourth part in which information about the methods of gaining self-cleaning property is transferred and the fifth part, where information on the usage areas of self-cleaning material surfaces is given and the contributions of these surfaces to the product design are examined through product samples.
Keywords: Endüstriyel tasarım; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Hidrofilik; Hidrofobik; Hydrophilic; Hydrophobic; Industrial design; Kendini Temizleme; Lotus Efekti; Lotus Effect; Product Design; Ürün Tasarımı Self-Cleaning