Elektroeğirme (electrospinning) makinası tasarımı kontrolü - Gülnmez, Mehmet (My University, 2013)
ELEKTROEĞİRME (ELECTROSPINNING) MAKİNASI TASARIMI VE KONTROLÜ Nanoteknolojik uygulamaların keşfedilmesi ile birlikte malzemelerin nano boyutta benzersiz özellikler gösterdiği anlaşılmıştır. Bu nano malzemeler arasında nanolifler gösterdikleri üstün özellikler nedeniyle, tıbbi tekstillerden endüstriyel ürünlere, ileri teknoloji ürünlerinden askeri amaçlı ürünlere kadar çok geniş bir uygulama alanında kullanılabilmektedir. Nanofiber üretimi için en etkili teknik “Electrospinning” yöntemidir. Bu, hızla gelişen teknik ile elde edilen liflerin özelliklerinin iyileştirilmesi için bir çok modifikasyon yapılmıştır. Bu çalışama da, elektroeğirme (elektrospinning) cihazının üretimi hedeflenmiş olunup temel olarak gövde, motorlar ve toplayıcı taşıyan mekanizma, polimer yükleme tablası, polimer besleme ünitesi ve kontrol panelinden oluşan bir profesyonel bir cihaz tasarlanmış ve üretimi gerçekleştirilmiştir. Böylece daha dinamik ve hızlı bir üretim metodu geliştirilmesi amaçlanmıştır.

ELECTROSPINNING MACHINE DESIGN AND CONTROL With the start of the nanotechnology revolution it has been identified that materials at the nano level, show unique properties. Among these nano materials, nanofibers can be used in a wide range of application areas from medical textile to industrial applications, from high technology products to military purpose products, due to their superior properties. For the production of nanofibers, the most efficient technique is the “Electrospinning” method. Many modifications have been made to improve the properties of nanofibers produced by this rapidly developing technique. In this study, electrospinning machine design was aimed. The machine consist of motors and the collector with the mechanism, polymer loading table, polymer feeding units and control panel was designed professionally and production was complited successfully. Thus, developing a more dynamic and rapid production method is aimed.
Keywords: Bilgisayar Destekli Mühendislik; Mekatronik