Milletlerarası özel hukukta soybağı ilişkisi - Çam, Gülçin (My University, 2013)
Bu araştırmanın amacı, milli hukukta soybağı ilişkisinin kurulması, hükümleri, ortadan kaldırılması, yardımcı üreme teknikleri ve içinde yabancılık unsuru bulunan hallerde aynı hususları milletlerarası hukuk alanında incelemektir. Araştırma yapılırken öncelik sırası maddi hukuk kurallarına tanınarak Türk hukukundaki yasal düzenlemeler kapsamında bilgi verilmektedir. Bu bölümde yardımcı üreme tekniklerinin türleri ile Türk hukuku ve mukayeseli hukukta hangi yardımcı üreme tekniklerinin tanındığına değinilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında, milletlerarası özel hukukun genel kuralları ile ilgili gerekli olan açıklamalar yapılmakta ve kanunlar ihtilafı kuralları çerçevesinde soybağı ilişkisinin kurulması, hükümleri ve iptalini düzenleyen yasal düzenlemeler incelenmektedir. Yabancı mahkeme kararlarının tanınması, soybağı ilişkisini etkileyen yabancı mahkemelerin vermiş olduğu kararların kamu düzeni kavramı bağlamında milli hukuktaki etkisi ele alınmaktadır. Soybağı ilişkisinde çocuğun yüksek menfaatini temel alan ve soybağı statüsünü doğrudan etkileyen Türkiye’nin taraf olduğu milletlerarası sözleşmelere yer verilmektedir.

The purpose of this research is to examine the establishment, related provisions and abolishment of filiation under national law and assisted reproductive techniques. In cases where there is a foreign element the same issues have been discussed in international private law as well. In the first part of the research, priority was given to positive law, so the research mainly gives information on legal regulations in Turkish law. In this part, the research also addresses the issue of types of assisted reproductive techniques in relation to filiation and the recognition of these techniques in Turkish and comparative law. In the second part of the research, the general principles of international private law in relation to filiation and the legal regulations governing the establishment, related provisions and abolishment of filiation has been examined in the framework of the rules of conflict of laws. The research also focuses on the international conventions which Turkey is a party to and which directly affect the filiation status and which is based on the high benefit of the child in establishing filiation. Finally, the recognition of foreign court decisions which infuence filiation and the effect of these foreign court decisions on national law in the context of the concept of public order have been discussed.
Keywords: Hukuk; Özel Hukuk