Net toplumunda etik ve mahremiyetin ihlal edilmesi kaygılarına yönelik bir araştırma - Değirmenci, Pınar (My University, 2002)
Bilgi insanın varoluşundan bu yana var olan, gelişmeye ve ilerlemeye öncülük eden bir kavramdır. Günümüzde bilgi teknolojileri ile sürekli üretebilen, tekrarlanabilen ve paylaşılabilen bilgi, rekabetin en önemli kaynağıdır. Geride bıraktığımız yüzyılın son çeyreğinde yaşanan ve günümüzde de halen devam etmekte olan ve bir devrim olarak nitelendirilen toplumsal değişimler temel olarak bilgi teknolojilerine dayanmaktadır. Hızlı toplumsal değişimlerin aynı hızla sindirilmesi mümkün olamadığı için, bir anlamda insani değerlerin ön plana çıkarılması demek olan etik ilkelerin gelişmesi ve ayrıca hukuki yapılanma gerçekleştirilemeyerek bazı olumsuz etkiler yaşanmaktadır. Özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi, entelektüel mülkiyet haklarının ihlal edilmesi, gittikçe yaygınlaşan bilişim suçları, internetin yarattığı bağımlılık, ülkeler arasında teknolojiye ulaşmak konusunda yaşanan adaletsizlikler yani sayısal uçurum, istihdam problemleri ve sağlık riskleri, günümüzde bilgi teknolojileri ile ilgili yapılan tartışmaların odağında yer almaktadır. İnsanların birbirleri karşısında kendilerini korku ve kuşku duymaksızın güvende hissedebilmeleri ve huzur içinde işbirliği yapabilmeleri için rehberlik eden etik kurallar; bilgi çağında insanların en temel ihtiyacıdır.

Knowledge is a term which has led the development since men have existed. Nowadays, knowledge, which produces with the help of technology and, which can be shared is the most important resource of competing. Social changes in the 20 th century and same of which are still continuing are based on knowledge technology basicly. As it is net possible to get used to social changes, the development of ethics values claims that humanity is important and that causes some negative effects in the field of law. The secrecy of private life and damaging intellectual possesive rights, the information crimes which are getting larger and larger, the unfairness to reach the technology among the countries, unemployment and health risks are in the centre of discussions about the information technology these days. The fact that human beings feel safe and ethics rules which guides to co-operate with each other is the basic need of human beings in the information age.
Keywords: Internet